fredag 7 juli 2017

Lammslaktande turist kan fällas för djurskyddsbrott

Den turist som i söndags skar halsen av ett levande lamm utreds för brott mot djurskyddslagen. Det är på Island inte tillåtet att slakta djur utan bedövning. Brottet kan ge upp till en miljon isländska kronor i böter. Den man som erkände brottet betalade totalt 150 000 i böter och i skadestånd till den bonde som ägde lammet.

Det var i söndags kväll som nio amerikanska turister ertappades med att ha skurit halsen av ett drygt månadsgammalt lamm. I en av de husbilar som männen färdades i hittades två svarta sopsäckar med den styckade kroppen. Där fanns också den 25 centimeter långa kniv som använts för att skära halsen av lammet.

Männen uppmärksammades när de jagade lammet ut i strandbrynet. När lammet inte kunde gå längre ut i havet vände det tillbaka till stranden. Männen lyckades då fånga lammet och skar halsen av det.

De kunde inte lämna platsen omedelbart eftersom en av husbilarna körde fast på stranden. När polis anlände erkände en av männen att han dödat och styckat lammet. Han betalade 120 000 isländska kronor i böter och 30 000 kronor i skadestånd till den bonde som ägde lammet.

Händelsen inträffade utanför Breiðdalsvík på östra Island. Männen fördes till polisstationen i Fáskrúðsfjörður där en av dem skrev under ett erkännande. Därefter fortsatte de sin resa runt Island. De som ertappade männen trodde att syftet med att slakta lammet var att skaffa sig gratis mat till grillen.

Nu riskerar mannen ytterligare ett straff. Djurskyddsföreningen Dýraverndarsamband Íslands kontaktade livsmedelsmyndigheten Matvælastofnun efter att händelsen blivit känd. Myndigheten utreder nu slakten av lammet som ett misstänkt brott mot djurskyddslagen. Matvælastofnun kan sedan lämna utredningen vidare till åklagare.

Om mannen skulle fällas riskerar han böter på som lägst 10 000 isländska kronor och som högst en miljon.

Þóra J. Jónasdóttir, veterinär vid Matvælastofnun, säger till Vísir att myndigheten har begärt information om händelsen från polisen. Efter en egen utredning tar myndigheten beslut om händelsen ska gå vidare till böter eller till åtal:
"Detta är ett förskräckligt fall och enligt isländsk lag är det helt förbjudet att slakta djur utan bedövning. Vi ser mycket allvarligt på detta."
Hallgerður Hauksdóttir, som är ordförande för Dýraverndarsamband Íslands, säger i Morgunblaðið att det skulle vara en underlig signal från myndigheternas sida om straffet för att slakta ett friskt lamm utan bedövning inte blev strängare än vad som hittills varit fallet:
"Vi tycker att det är en mycket allvarlig sak om det är möjligt att skära halsen av ett lamm och den enda konsekvensen är böter för egendomsförstörelse och stöld."
Här kan du läsa mer om turisterna som slaktade lammet.