fredag 14 juli 2017

Myndighet backar - får medborgarskap trots fortkörning

Útlendingastofnun backar om Bala Kamallakharans fortkörningsböter. Han får nu det isländska medborgarskap som myndigheten tidigare sade nej till. Böterna var på 30 000 isländska kronor. Enligt regelverket ska böter på belopp under 50 000 kronor inte ha någon inverkan på beslut om medborgarskap.

Bala Kamallakharan, som har indiskt ursprung, flyttade till Island för elva år sedan. I december förra året ansökte han om medborgarskap. Ett halvår senare fick han avslag. Skälet var fortkörningsböter som han fått i februari i år. Böterna var på 30 000 isländska kronor.

Avslaget innebar att Bala Kamallakharan kunde lämna in en ny ansökan först om ett år. Själv ifrågasatte han på Facebook att böter som han fått efter att den första ansökan lämnades in påverkade beslutet.

I ett pressmeddelande skrev Útlendingastofnun att beslutsunderlaget från polisen skulle undersökas. Regelverket säger nämligen att böter på belopp under 50 000 isländska kronor inte ska ha någon inverkan på beslut om medborgarskap.

Bala Kamallakharan överklagade beslutet. Och Útlendingastofnun backade. I veckan berättade han på Facebook att han nu fått sitt isländska medborgarskap. Avslaget hade alltså klubbats på felaktiga grunder.