måndag 24 juli 2017

Nio turister riskerar åtal - jagade och slaktade lamm

Innan turisterna skar halsen av lammet utsatte de djuret för omfattande misshandel. Nu går Matvælastofnun vidare med en åtalsanmälan mot de nio amerikanska turisterna. För tre veckor sedan ertappades de med att ha jagat ifatt ett lamm och slaktat det levande. En av dem betalade böter och skadestånd. Men nu kan det alltså bli aktuellt med rättegång mot männen.

I början av juli ertappades nio amerikanska turister på östra Island med ett styckat lamm i svarta sopsäckar i en av de två husbilar som de hyrt. Männen hävdade först att de hade stött på ett skadat lamm som led av stor smärta. Därför dödade de lammet.

Flera personer hade dock sett hur männen under en längre tid förföljde lammet. De drev lammet ut i strandbrynet. När det skrämda och utmattade lammet återvände till land kunde de fånga djuret. De skar halsen av lammet på stranden.

De nio männen kunde dock inte ta sig från stranden eftersom en av dem kört fast med husbilen. Under tiden kom bonden på gården Ós utanför Breiðdalsvík och flera andra grannar till platsen. De förklarade för männen att de inte skulle få någon hjälp att ta sig upp ur stranden innan polisen kommit.

Inför polis tog en av männen på sig att ha styckat lammet. Han gick också med på att betala 120 000 isländska kronor i böter och 30 000 kronor i skadestånd till bonden på Ós, som var den som ägde lammet.

Nu riskerar de nio männen åtal för djurplågeri. Polisen skrev efter att en av männen betalat böter och skadestånd att händelsen betraktades som uppklarad och avslutad. Men djurskyddsmyndigheten Matvælastofnun är skyldig att göra en åtalsanmälan när det handlar om grovt djurplågeri. Och det anser myndigheten att en eller flera av männen gjort sig skyldiga till.

Obduktionen av lammet visar enligt Matvælastofnun att djuret inte bara fått halsen avskuren utan bedövning - något som i sig är olagligt. Innan lammet dödades utsattes det för grovt våld. Bland annat hade flera revben brutits. Det bedöms som troligt att flera personer har varit delaktiga i att skada lammet.

Mannens erkännande gällde bara egendomsbrott, men inte brott mot djurskyddslagen. Det är därför som myndigheten går vidare med fallet. Åklagare får nu besluta om åtal mot en eller flera av männen.

Om någon skulle fällas riskerar den böter på upp till en miljon isländska kronor. Det maximala fängelsestraffet är ett år. Om brottet betraktas som grovt är maxstraffet två års fängelse.

Även om slakten av lammet skulle gå vidare till åtal är det tveksamt om en sådan process skulle få någon betydelse i praktiken. Männen har sannolikt sedan länge lämnat Island. Och det är mycket sällsynt att myndigheterna går vidare med brott som betraktas som mindre grova när de misstänkta inte längre finns i landet.

Om männen inte skulle dyka upp vid en eventuell rättegång tas sannolikt inga ytterligare steg. De kan dock - om de har avsikten att hålla sig undan - inte besöka Island på nytt. Då riskerar de att gripas och beläggas med reseförbud eller att sättas i häkte i väntan på rättegång.

Den fortsatta utredningen hanteras av polisen i Austurland. Det uppger Matvælastofnun i ett pressmeddelande.

Här kan du läsa mer om de turister som dödade lammet.