måndag 24 juli 2017

Nu är det inte längre gratis att parkera vid Seljalandsfoss

700 isländska kronor för personbilar och 3 000 kronor för bussar. Så mycket kostar det nu att parkera i ett dygn vid Seljalandsfoss. Parkeringsavgifterna infördes i helgen. Bakom avgiften står kommunen Rangárþing eystra, markägarna och företaget Bergrisi. Kommunens intäkter ska täcka utgifter för nybyggen vid vattenfallet.

Seljalandsfoss blev i helgen den senaste isländska turistattraktionen där det inte längre är gratis att parkera. Avgiften per dygn är 700 isländska kronor för personbilar och 3 000 kronor för bussar.

Avgiften är resultatet av en överenskommelse mellan kommunen Rangárþing eystra, de privata markägarna och företaget Bergrisi. Kommunen har de senaste femton åren lagt omkring 30 miljoner isländska kronor på investeringar vid Seljalandsfoss.

Parkeringsavgiften ska täcka kostnaderna för fortsatt utbyggnad av området. Pengarna kommer bland annat att gå till toaletter, gångstigar och parkeringsplatser.

Bergrisi har satt upp parkeringsautomater och betalstationer för toaletter vid flera andra populära turistattraktioner. Parkeringsmätarna har formen av basalt för att bättre passa in i miljön.

Här kan du läsa mer om parkeringsavgifterna vid Seljalandsfoss.