onsdag 19 juli 2017

Þorláksmessa firas mitt i sommaren i Garður

Före reformationen firades Þorláksmessa på sommaren. De senaste åren har invånare i Garður på Suðurnes återupptagit den gamla traditionen. I dag är det dags igen. Då väntas omkring 450 personer samlas i Gerðaskóli för att äta rocka. En av initiativtagarna och besökarna är alltingsledamoten Ásmundur Friðriksson.

Þorlákur Þórhallsson var biskop i Skálholt mellan 1178 och 1193. Han är den enda islänningen som har helgonförklarats av katolska kyrkan. Varje år firas hans minne den 23 december, den dag då han avled 1193. Högtiden kallas Þorláksmessa.

Þorláksmessa är starkt förknippat med fermenterad rocka, den maträtt som knappt hälften av islänningarna äter just den 23 december. Eftersom den jästa fisken har en allt annat än angenäm lukt väljer många att inte äta den i hemmet. I stället är det många restauranger som serverar rocka för att därefter öppna fönster och dörrar på vid gavel i decemberkölden för att vädra ut lukten.

Men Þorláksmessa har inte alltid varit enbart en vinterhögtid. Fram till reformationen på Island 1550 firades den också på sommaren. Då mindes islänningarna Þorlákur Þórhallsson den 20 juli - den dag då det förklarades lagligt att gräva upp lämningarna efter honom enligt ett heligt löfte till kyrkan.

I Garður på Suðurnes återupptogs firandet för elva år sedan. I dag - en dag före gamla tiders Þorláksmessa - är det dags för den tolfte gången. Firandet äger rum i Gerðaskóli.

I lokalerna finns det plats för omkring 450 gäster. I vanliga fall brukar runt 400 personer besöka firandet.

Det kommer inte att råda någon brist på mat. Enligt RÚV har arrangörerna beställt 140 kilo fermenterad rocka. De har också beställt 40 kilo fårister. Dessutom kommer det att finnas bland annat saltfisk, plokkfiskur, potatis och rotmos.

En av initiativtagarna är Ásmundur Friðriksson, alltingsledamot för Självständighetspartiet. Han säger till RÚV att det inte är något problem att hitta leverantörer av rocka trots att det är en fisk som - med undantag för invånarna i Garður - nästan bara konsumeras en dag om året:
"Det finns naturligtvis några parter på Island som bereder rocka och har rocka hela året. De har den ömsom jäst och saltad eller har den ömsom färdigjäst och frusen."
Här kan du läsa mer om traditionen att äta rocka på Þorláksmessa.