torsdag 20 juli 2017

Polis: Journalistfrågor riskerade förstöra mordutredning

Frågor från journalister hade kunnat störa utredningen av Birna Brjánsdóttirs försvinnande. Innan den man som står åtalad för mordet greps kontaktades han av reportrar med frågor om han hyrt den bil som polisen kopplade till försvinnandet. Det finns dock inga tecken på att den åtalade därigenom ska kunnat ha göra sig av med några bevis.

Sju färöiska sjömän vittnade i tisdags vid Héraðsdómur Reykjaness i Hafnarfjörður. De berättade om hur den tidigare kollega som står åtalad för mordet på Birna Brjánsdóttir blev nervös och rädd när han insåg att han troddes kunna ha något att göra med försvinnandet. Beteendet förstärktes när trålaren Polar Nanoq vände tillbaka mot Island.

Den man som nu står åtalad för mordet på Birna Brjánsdóttir greps ombord när skeppet var till havs. Efter att ha kontaktats av både en journalist och flickvännen förstod han att polisen sökte efter honom.

Ombord hittade polisen Birna Brjánsdóttirs körkort. På det fanns dna från den mordmisstänkte. En i besättningen uppmärksammade polisen på en tröja tillhörande den misstänkte. Den visade sig senare ha blodspår från offret.

En lång rad av Birna Brjánsdóttirs tillhörigheter har inte återfunnits. Det handlar bland annat om hennes mobiltelefon och hennes kläder. Hennes skor hittades i hamnen i Hafnarfjörður. Där tros de ha placerats av den åtalade precis innan han återlämnade hyrbilen och trålaren lämnade hamn.

Journalister kontaktade inte bara kaptenen ombord Polar Nanoq innan båten återvänt till Island. En reporter vände sig också till den man som i dag står åtalad för mordet. Reportern undrade i ett sms om han var den som hade hyrt den bil som polisen kopplade till Birna Brjánsdóttirs försvinnande. Då befann sig trålaren ute till havs och hon hade fortfarande inte återfunnits.

Grímur Grímsson, den polis som ledde utredningen, är mycket kritisk till reporterns agerande. Han säger till RÚV att frågorna till mannen hade kunnat göra det möjligt för honom att undanröja bevis. Grímur Grímsson tror dock inte att något sådant skedde:
"Att ha kontakt med en människa där det måste vara uppenbart för vederbörande att han åtminstone var misstänkt för straffbart beteende - det vore klandervärt att ha kontakt med honom på detta sätt. Det är polisens roll och inte reportrars eller journalisters."
Mannen står också åtalad för grovt narkotikabrott. I anslutning till mannens koj hittades 23,4 kilo cannabis. I förhör erkände mannen först smugglingen, men han drog senare tillbaka erkännandet.

Narkotikan ska ha förts ombord när båten låg i Köpenhamn. Flera besättningsmedlemmar vittnade i tisdags om hur mannen då var borta från trålaren en hel natt. När han kom tillbaka var han mycket trött och kunde inte arbeta ordentligt.

Under vistelsen i Köpenhamn tvingades mannen att byta koj. Det gjorde honom upprörd och han ville alls inte byta koj. Bytet genomfördes ändå. Då var det ingen ombord som trodde att motviljan hade koppling till något olagligt.

Här kan du läsa mer om mordet på Birna Brjánsdóttir.