söndag 23 juli 2017

Slakteriet SS: Ingen nazianspelning i reklamkampanj

Ett inlägg delat av @eiki_rosberg

I ❤ SS står det på reklamskyltar som just nu syns över hela landet. För islänningar är det nog givet att i första hand associera till slakteriet Sláturfélag Suðurlands. Men många andra tänker nog snarare på den nazityska skyddskår som gjorde sig skyldig till en rad krigsförbrytelser. Enligt vd:n Steinþór Skúlason försöker inte slakteriet få uppmärksamhet genom att använda sig av förkortningen SS, rapporterar Vísir.

År 1930 beskrev Adolf Hitler SS uppgift som att fungera som en polisstyrka inom partiet. Det var först långt senare som organisationen skulle komma att förknippas med krigsförbrytelser och förföljelser.

Det var också 1930 som Sláturfélag Suðurlands bildades. Slakteriet är i dag sannolikt Islands mest kända. Inte minst är det varmkorven som gjort det bekant.

I marknadsföringen används förkortningen SS. För personer som känner till slakteriets historia betraktas den sällan som kontroversiell. De känner till att förkortningen brukats långt innan andra världskriget började.

I en reklamkampanj som just nu syns över hela Island används I ❤ SS. Marknadsföringen har väckt debatt i sociala medier. Invändningarna handlar om att utländska turister riskerar att tro att det handlar om kärlek till nazityska SS, och inte till korv från det sydisländska slakteriet.

Steinþór Skúlason, vd för Sláturfélag Suðurlands, säger till Vísir att slakteriet inte försöker skapa uppmärksamhet genom att använda en förkortning som kan föra tankarna åt andra håll. I ❤ SS är det budskap som korvförsäljaren Árni har på sin korvvagn - en vagn som nu befinner sig i New York men han har tidigare sålt varmkorv från SS i bland annat Köpenhamn och Tórshavn. Han kan inte tänka sig att reklamen skulle få någon att tro att slakteriet sympatiserar med nazister:
"Detta är hårklyveri. ... Det står SS korv nedanför så det kan inte vara något snack om saken. ... I alla diskussioner om detta så var det ingen som fick denna vinkel i åtanke. Men som jag säger, det är så mycket som sägs på nätet. Och det behövs en ganska stark vilja för att läsa ut något sådant ur detta."
Kampanjen togs fram av reklambyrån Hvíta húsið.