måndag 24 juli 2017

Sökandet efter mannen som föll i Gullfoss avbryts

Sökandet efter den 22-årige man som i onsdags föll i Gullfoss avbröts i lördags kväll. En tre mil lång sträcka längs älven Hvítá har undersökts utan att det hittats några spår efter den försvunne mannen. En docka i mänsklig storlek som kastades i fallet för att hjälpa räddningstjänsten i sökandet har heller inte återfunnits.

I onsdags eftermiddag föll en man i Gullfoss. Ögonvittnen såg mannen i Hvítá och hur han utan framgång försökte ta sig upp efter det första fallet av två i älven. Sedan han hamnade i det andra fallet har han inte synts till.

Mannen visade sig vara en 22-årig georgier som sökt asyl på Island. Georgien räknas som ett säkert land och allt talar därför för att han hade fått avslag på sin ansökan. Något beslut var dock inte fattat. Polisen har inga misstankar om brott i samband med fallet.

Det första dygnet efter försvinnandet genomfördes en stor sökinsats. I takt med att hoppet om att hitta mannen vid liv försvunnit har insatsen bantats. I lördags kväll avbröts sökandet. Det har inte formellt avslutats, men några nya insatser är inte planerade.

Under lördagen deltog ett trettiotal personer. De använde bland annat drönare och båtar i sökandet. De sökte från Gullfoss och söderut till Laugarás, en sträcka på omkring tre mil.

Övervakningen av Hvítás stränder och en bro över älven kommer att fortsätta. Ansvaret har räddningstjänsten i Flúðir. Vid bron har ett nät placerats för att fånga upp kroppen om den skulle passera. Det uppger polisen i Suðurland på Facebook.

Samtidigt uppmanas fiskare, turismföretagare, sommarstugeägare, bönder och andra som rör sig i området längs Hvítá att vara uppmärksamma på eventuella spår efter mannen.

Vid flera tidigare olyckor har personer fallit i Hvítá utan att någonsin återfinnas. I älven finns mängder av grottor och håligheter där kroppar kan fastna. Vattnet är grumligt och strömt och därför svårt att utforska.

Redan i onsdags kastade räddningstjänsten en docka i mänsklig storlek i älven vid samma plats där 22-åringen försvann. Dockan väger mellan 60 och 70 kilo och är försedd med kläder och flytväst. Förhoppningen när en sådan docka används är att den ska visa ungefär vilken väg som en människa skulle flyta i älven. Men inte heller dockan har återfunnits.

Redan i fredags gick polisen ut med att det inte längre fanns något hopp om att hitta mannen vid liv.

Här kan du läsa mer om 22-åringens försvinnande.