måndag 10 juli 2017

Två turister döda i olyckor på Island - föll från klippor

Två utländska turister omkom i olyckor i fredags. Bägge föll från klippor och omkom omedelbart av skadorna. En man snavade och föll 15 till 20 meter från en klippkant vid Hljóðaklettar i Jökulsárgljúfur. En kvinna föll cirka 50 meter när hon vandrade på fjället Kirkjufell utanför Grundarfjörður.

Bägge olyckorna inträffade under fredagseftermiddagen. Det ena larmet gällde en man som föll från en klippkant vid Hljóðaklettur i Jökulsárgljúfur, en plats som ingår i nationalparken Vatnajökull. Mannen föll 15 till 20 meter.

En helikopter från kustbevakningen kallades först ut för att transportera mannen till sjukhus. Mannen dödförklarades dock på plats av läkare och helikoptern återkallades. Polisen uppger på Facebook att omständigheterna kring olyckan utreds. Det finns ingen misstanke om något brottsligt i samband med att mannen dödsstörtade nedför klippan.

Det andra larmet gällde en polsk kvinna född 1974. Hon reste till Island tillsammans med sin make och ett annat par. Tillsammans med två av dem vandrade de på Kirkjufell, men höll sig inte till de leder som finns till fjällets topp.

Inför de två reskamraterna föll kvinnan cirka 50 meter. Räddningstjänst ryckte ut för att bärga kvinnans kropp från fjället. Den fördes med helikopter till Reykjavík där kvinnan dödförklarades.