tisdag 22 augusti 2017

Åtalad för mordet på Birna Brjánsdóttir ger helt ny version

En helt ny förklaring till vad som hände när Birna Brjánsdóttir försvann gav i går den grönländske sjöman som står åtalad för att ha mördat henne. När rättegången inleddes sade mannen att han tidigare pressats av polisen till att ge felaktiga uppgifter. Först nu var hans minnesbild korrekt. Han förnekade mordet och antydde indirekt att en kollega skulle kunna vara mördaren.

Den 14 januari i år försvann 20-åriga Birna Brjánsdóttir efter en festkväll i centrala Reykjavík. Efter en av de största sökinsatserna i Islands historia hittades kroppen åtta dagar senare på stranden vid Selvogur. Obduktionen visade att hon utsatts för grovt våld innan hon kastats i vattnet och drunknat.

Polisen intresserade sig snart för en bil som passerade Birna Brjánsdóttir i direkt anslutning till sista gången hon sågs i livet. Det visade sig vara en hyrbil som disponerades av två grönländska sjömän. Bägge häktades, men en av dem släpptes efter två veckor och misstankarna mot honom avskrevs. Den andre sjömannen står åtalad för mordet på Birna Brjánsdóttir.

När rättegången i går inleddes vid Héraðsdómur Reykjaness gav den mordåtalade en helt ny förklaring till händelseförloppet. Han hävdade att han tidigare pressats till att lämna felaktiga uppgifter. Han ska dessutom ha varit berusad. Han anklagade polisen för att ha behandlat honom bryskt och orättvist. Först när han slapp sitta i isolering ska de egentliga minnesbilderna ha börjat träda fram.

Mannen sade att Birna Brjánsdóttir själv ska ha klivit in i hans bil på Laugavegur i Reykjavík. Hon verkade enligt mannen tro att det var en taxi. Han såg det dock som en möjlighet att vara vänlig och erbjöd henne därför skjuts hem.

På vägen ska de ha stannat till på en plats som han bara kunde ge vaga beskrivningar av. Där ska hans kollega ha bett honom lämna bilen. Skälet var att kollegan ville vara ensam med Birna Brjánsdóttir. Han klev ur bilen. Plötsligt blev han vittne till hur kollegan åkte i väg med henne.

När kollegan återvände ska han ha varit nervös och ständigt gnuggat händerna. Han ska ha fått förklaringen att han skjutsat hem Birna Brjánsdóttir. Han ska inte ha funderat mer på kollegans berättelse eftersom han inte brydde sig. Därefter körde de till hamnen i Hafnarfjörður. Där låg trålaren Polar Nanoq som bägge männen arbetade på.

Den mordåtalade sade att han var trött och att han ville sova. Han ska dock ha fått ett meddelande från en person om ett paket. Detta var något han var tvungen att hantera. Det var därför som han var borta i flera timmar under morgonen och förmiddagen. Av rädsla för sin egen säkerhet sade han sig inte våga berätta något mer om paketet han lämnade eller den person han lämnade det till.

När han kom tillbaka till Polar Nanoq på förmiddagen ska han ha känt en otrevlig lukt i bilen. Han utgick från att någon kräkts. Därför köpte han rengöringsmedel och städade bilen. Av samma skäl tvättade han senare sina kläder ombord trålaren.

I tidigare förhör har mannen sagt att han kysst Birna Brjánsdóttir. Nu hävdade den mordåtalade att han aldrig rört henne. Han hade ingen förklaring till att hennes dna fanns på hans kläder och att hans dna fanns på hennes körkort och skor. Han sade att han kanske hade råkat komma åt dem i bilen.

På direkta frågor från försvararen Páll Rúnar M. Kristjánsson sade mannen att han inte på något sätt skadat Birna Brjánsdóttir. Inte heller hade han hjälpt någon annan att skada henne. Han sade också att det var uteslutet att han skulle ha åsamkat henne skador utan att minnas det.

Åklagaren Kolbrún Benediktsdóttir undrade varför mannen i nio tidigare förhör gett en helt annan bild av vad som hände natten då Birna Brjánsdóttir försvann. Den åtalade sade åter att han varit hårt pressad av polisen:
"Polisen betedde sig illa mot mig. De visade mig bilder på något som jag inte hade gjort och kallade mig alla möjliga fula saker. De försökte utnyttja min flickvän. De sade till mig att de tänkte visa henne bilderna för att visa vilket monster jag var. Jag var under stor press och ville hjälpa till, men talade oavsiktligt osanning."
Birna Brjánsdóttirs skor återfanns vid Óseyrarbraut inte långt från där Polar Nanoq låg i hamn. Bilder från en övervakningskamera visar hur den mordåtalades bil står parkerad nära fyndplatsen. Han sade sig dock aldrig ha lagt märke till hennes skor. Mannens förklaring var att han stannade till för att äta en smörgås han hade med sig.

Han fick också frågor om flera stora rivmärken på överkroppen - skador som skulle ha kunnat orsakats av Birna Brjánsdóttir om hon försökte försvara sig mot ett angrepp. Mannen sade att han ofta rev sig själv i sömnen.

Den nya berättelsen från den mordåtalade stämde heller inte överens med vad han berättat för en annan kollega. Denna man, som också vittnade i går, följde med honom när han återlämnade hyrbilen. Den åtalade ska då själv ha sagt att han samma natt kysst en ung kvinna. Samma kvinna ska senare ha kräkts i bilen. Det var så han för kollegan förklarade varför han hade skurat bilen invändigt.

En annan kollega som vittnade sade att den mordåtalade vid ett tillfälle frågat honom om ett blåmärke på högerarmen. Frågan kom innan det var känt att Birna Brjánsdóttir var försvunnen.

En av de poliser som vittnade i går var polisinspektören Leifur Halldórsson. Han sade att den misstänkte redan den 20 januari - två dagar innan Birna Brjánsdóttirs kropp hittades - hade körts längs den sträcka som han troddes ha åkt. Mannen verkade enligt Leifur Halldórsson ha tydliga minnesbilder av händelseförloppet, men så fort de kom in på tidpunkten för försvinnandet mindes han plötsligt ingenting alls. Det verkade som att mannen kom ihåg det han ville komma ihåg.

Polisen vet fortfarande inte var hyrbilen fanns mellan 7 och 11 på morgonen den 14 januari. Leifur Halldórsson sade att hans teori var att den mordåtalade körde mot Krýsuvík och därefter till Óseyrarbrú. Där kan han ha kastat Birna Brjánsdóttir i vattnet. Avståndet överensstämmer med hyrbilens körsträcka och det är fri sikt. Bron - som går över Ölfusá - ligger en mil från den plats där Birna Brjánsdóttirs kropp hittades.

Leifur Halldórsson berättade att det var uppenbart att någon utsatts för grovt våld i hyrbilen. Trots att den städats fanns det tydliga blodfläckar på och under baksätet, på instrumentbrädan, på solskärmen och på passagerardörrens insida.

Polisen utgick hela tiden från att Birna Brjánsdóttir var vid liv när bilen parkerades i hamnen i Hafnarfjörður. Inget tydde på att kollegan skulle ha varit inblandad i mordet. Kollegans dna fanns inte på några av hennes tillhörigheter och hennes dna hittades inte på några av hans tillhörigheter. Kollegans minnesbilder var visserligen få eftersom han varit så berusad, men inget tydde på att han talade osanning.

Inget tydde heller på att männen gemensamt skulle ha attackerat Birna Brjánsdóttir. Inte minst eftersom kollegan hade så druckit så mycket att han hade svårt att stå upp. Kollegan var fortfarande rejält berusad när bilen kom fram till Hafnarfjörður. Övervakningsbilder visar att han hade svårt att stå stadigt.

Inledningsvis sade dessutom den mordåtalade att han - efter att kollegan gått ombord - klivit in i baksätet för att tala med Birna Brjánsdóttir och ytterligare en ung kvinna. Under gårdagens förhör förnekade han att två kvinnor funnits i bilen. Det ska ha varit uppgifter som han fått från kollegan.

En annan polis som vittnade i går var Einar Guðberg Jónsson. Han förnekade att den mordåtalade skulle ha utsatts för påtryckningar eller behandlats illa. Däremot hade polisen observerat honom särskilt noga eftersom han verkade mycket nedstämd i häktet. Han hade i går suttit häktad i 204 dagar.

Den mordåtalade antydde alltså indirekt att hans kollega skulle ha kunnat vara skyldig till Birna Brjánsdóttirs försvinnande eller att mordet skulle ha kunnat ske efter att kollegan släppt av henne. Kollegan förnekade all inblandning i mordet när han vittnade i går. Inte vid något tillfälle under förhöret mötte den mordåtalade kollegans blick. Han tittade hela tiden bort eller ned i bordet.

Om den mordåtalade i stället hade tittat ut hade han sett Polar Nanoq. Trålaren låg i går åter i hamn i Hafnarfjörður. Från domstolen till kajplatsen är avståndet bara ett par hundra meter. Hade han någon gång tittat mot åhörarplatserna hade han sett Brjánn Guðjónsson, far till Birna Brjánsdóttir.

Kollegan sade att han hade svaga minnen av natten eftersom han varit så berusad. Han ansåg det dock närmast uteslutet att han skulle ha kört i väg på det sätt som den mordåtalade beskrivit. Han har inte körkort och har aldrig tagit några körlektioner. Om han skulle köra bil efter att ha druckit stora mängder alkohol skulle han garanterat ha hamnat i en olycka.

Han mindes att en kvinna klivit in i bilen i Reykjavík. Kollegan ska dock inte ha pratat med henne. Han var så trött att han somnade direkt. Han vaknade till först i Hafnarfjörður när den mordåtalade ruskade tag i honom.

Under gårdagen vittnade även anhöriga till kollegan. Rättegången fortsätter i dag med ytterligare vittnesförhör. Bland de personer som ska höras finns kollegor till den mordåtalade mannen, poliser, experter och de bröder som hittade Birna Brjánsdóttirs skor.

Här kan du läsa mer om mordet på Birna Brjánsdóttir.