fredag 11 augusti 2017

Beväpnad polis åter på Reykjavíks gator

Lastbilar, betong och stängsel ska skydda besökarna under lördagens prideparad i Reykjavík. Beväpnad polis från insatsstyrkan kommer då åter att patrullera stadens centrum. Även i Dalvík kommer insatsstyrkan att vara på plats i helgen under den årliga fiskfestivalen. Syftet är att förebygga terrordåd.

I sommar har beväpnad polis från insatsstyrkan patrullerat Reykjavíks gator i samband med festivaler och andra evenemang som lockar många besökare. De närvarade också under förra helgens festligheter på Hemön.

Risken för terrordåd på Island bedöms som en tvåa på en fyrgradig skala. Hotnivån höjdes för snart två år sedan efter terrorattacken mot Paris. Sedan dess har polisens bedömning av säkerhetsläget inte förändrats.

På Island finns inga kända personer eller rörelser som är redo att använda våld och terror för att uppnå sina mål. Personer med kopplingar till terrorgrupper som Islamiska staten har dock vid flera tillfällen mellanlandat i Keflavík under resor mellan Nordamerika och Europa. Bland asylsökande som kommit till Island har det också funnits personer med uttalade sympatier för just Islamiska staten.

I helgen är det dags för två stora folkfester. I Reykjavík kulminerar pridefestivalen Hinsegin dagar i morgon med en parad som samlar tiotusentals deltagare och åskådare. I Dalvík lockar fiskfestivalen Fiskidagurinn mikli tusentals besökare.

Bägge festivalerna skulle kunna utgöra mål för terrorister som är ute efter att attackera vanliga medborgare. Beväpnad polis från insatsstyrkan kommer att finnas på plats både i Reykjavík och Dalvík.

I Reykjavík vidtas en rad förebyggande åtgärder. Infarter till festområdet blockeras med hjälp av lastbilar, betongblock och järnstängsel. Ásgeir Þór Ásgeirsson vid polisen i Reykjavík säger i Morgunblaðið att avspärrningarna beslutas i samarbete med kommunen:
"Vi styr avstängningarna så att de skyddar fotgängare och vi är beredda med poliser för att reagera på allt som kan inträffa vid denna festival. ... Vi använder fordon där det handlar om längre sträckor, som vid gatukorsningar och liknande. Det är också platser som vi vill ha bemannade för att kunna öppna om det behöver utrymmas eller assistans behöver komma in i området."
I Dalvík kommer sex poliser att vara i tjänst på dagtid och tolv på nätterna. Sævar Freyr Ingason vid polisen i Dalvík säger i Morgunblaðið att det i dagsläget tyvärr är nödvändigt med ökad beredskap:
"Det blir en stark polisövervakning här. Vi är redo för vad som helst och är beredda att ta oss an vad som helst, men dessutom kommer insatsstyrkan att vara i området."
Här kan du läsa mer om terrorhotet mot Island.