onsdag 23 augusti 2017

Birna Brjánsdóttir slogs medvetslös med knytnävsslag

Birna Brjánsdóttir utsattes för en serie hårda knytnävsslag mot huvudet. Hon blödde kraftigt och kan ha orsakat rivmärken på angriparens bröst när hon försökte försvara sig. Och det råder inget tvivel om att den man som står åtalad för mordet var tillräckligt stark för att misshandla henne så grovt. Det framkom under den andra rättegångsdagen i Héraðsdómur Reykjaness.

Rättegången mot den grönländske sjöman som står åtalad för mordet på Birna Brjánsdóttir fortsatte i går. Den åtalade var själv inte på plats. Bland åhörarna fanns även i dag Birna Brjánsdóttirs far Brjánn Guðjónsson.

Flera av de poliser och experter som arbetat med utredningen av mordet vittnade i går. Den tyngsta tekniska bevisningen mot den mordåtalade är blod från Birna Brjánsdóttir som hittades på hans jacka, hans dna påträffades på hennes skosnören och hans fingeravtryck fanns på hennes körkort.

I baksätet på den hyrbil som den mordåtalade disponerade utsattes Birna Brjánsdóttir för mycket grov misshandel. De poliser som undersökte hyrbilen upptäckte direkt en rad stora blodfläckar - trots att det var uppenbart att bilen städats efter dådet. När de tog bort baksätet hittade de en stor blodpöl på golvet.

Bilder från övervakningskameror visar hur den mordåtalade rör sig runt hyrbilen. Flera av de plagg han då hade på sig har inte återfunnits.

Den tyske rättsläkaren Urs Wiesbrock sade att hon utsatts för en rad kraftiga knytnävsslag mot huvudet. En stor del av blodflödet kom sannolikt från den brutna näsan. Hon hade också stora skador på ögonlocken. Blödningar kring halsen var spåren efter stryptag. Det grova våldet gjorde henne medvetslös. Inget tydde enligt Urs Wiesbrock på att gärningsmannen hade använt något tillhygge.

På kroppen fanns också skador som Urs Wiesbrock inte kopplade till angreppet i baksätet. En bit av ena örat saknades, men det rörde sig troligtvis om ett djur som ätit av kroppen efter att den kastats i vattnet.

Vid tidpunkten för mordet hade den åtalade problem med en axel. Hans fysiska förmåga bedömdes av ortopeden Ragnar Jónsson. Han sade att skadan inte var av sådan natur att den skulle ha förhindrat honom att misshandla Birna Brjánsdóttir på det sätt som skedde.

Ett annat vittne var läkaren Sveinn Magnússon. Han var den som undersökte den mordåtalade efter att han häktats. Han observerade då flera rivsår på mannens bröst. Hans bedömning var att såren var rivmärken efter naglar och att de var fyra till sex dagar gamla. De skulle alltså ha kunnat orsakas av Birna Brjánsdóttir när hon försökte försvara sig mot attacken i baksätet.

Polisen Snorri Örn Árnason vittnade om hur den mordåtalade använt sin mobiltelefon under Birna Brjánsdóttirs sista timmar i livet. Hon klev in i mannens hyrbil på Laugavegur i Reykjavík. I bilen fanns också en kraftigt berusad kollega till mannen. Målet för färden var Hafnarfjörður där trålaren Polar Nanoq låg i hamn.

Signalerna från de två männens och Birna Brjánsdóttirs mobiltelefoner överensstämmer fram till några minuter i sex morgonen den 14 januari i år. Då försvinner signalen från hennes mobiltelefon. Strax därpå är de framme i Hafnarfjörður. Kollegan går ombord Polar Nanoq. Där befinner han sig - enligt signalerna från telefonen - hela förmiddagen.

Den mordåtalades telefon försvinner klockan 7.06. Då finns den vid Reykjanesbraut, den väg som mannen tros ha kört till den plats där han misstänks ha kastat kroppen i vattnet.

Försvaret försökte även i går få det att framstå som att den mordåtalades kollega skulle kunna vara den skyldige. Flera poliser vittnade i går om att det var att betrakta som uteslutet. Allt tyder på att Birna Brjánsdóttir var vid liv när bilen parkeras vid Polar Nanoqs kajplats. Kollegan går ombord och stannar på trålaren. Under natten ringer han flera samtal till en tidigare flickvän. Kvar i bilen finns Birna Brjánsdóttir och den mordåtalade mannen.

Rättegången fortsätter den 1 september med de sista förhören. Då kommer också åklagaren Kolbrún Benediktsdóttir att meddela vilket straff hon yrkar på för den mordåtalade. Försvararen Páll Rúnar M. Kristjánsson kommer sannolikt att säga att den åtalade ska frias. Han har inte gjort några medgivanden om mordet och det är uppenbart att de under vittnesförhören har försökt få mannens kollega att framstå som en tänkbar mördare.

Här kan du läsa mer om rättegången om mordet på Birna Brjánsdóttir.