torsdag 31 augusti 2017

Björn Ingi Hrafnsson mister sitt medieimperium

Björn Ingi Hrafnsson förlorar medieimperiet Pressan. Det skuldtyngda bolaget tas nu över av en grupp investerare med Róbert Wessman i spetsen. Pressan har ett underskott på 700 miljoner isländska kronor. Bolaget har dessutom begärts i konkurs på grund av obetalda skatter och andra avgifter.

En serie spektakulära övertaganden gjorde Björn Ingi Hrafnsson till en storspelare på den isländska mediemarknaden. Han har genom bolaget Pressan kontrollerat bland annat DV, Pressan, Eyjan och Bleikt. Nu är imperiet förlorat.

Affärerna har finansierats med lånade pengar. Vem som backat upp Björn Ingi Hrafnsson ekonomiskt är inte känt, men rykten - som inte på något sätt är bekräftade - gör gällande att det är vännen Sigmundur Davíð Gunnlaugsson, tidigare ledare för Framstegspartiet.

Det mest uppmärksammade övertagandet var köpet av DV. Björn Ingi Hrafnsson bildade en allians med personer som ogillade tidningens journalistik. När Björn Ingi Hrafnsson lyckades ta kontroll över en majoritet av aktierna försvann den granskande journalistiken. I stället blev DV - på samma sätt som Eyjan - påtagligt vänligt inställd till Framstegspartiet.

Köpet av förlaget Birtíngur blev den affär som avslöjade Pressans ekonomiska problem. Det gick tillbaka före sommaren eftersom Björn Ingi Hrafnsson inte kunde finansiera köpet.

Vid samma tid skulle bolaget Dalurinn köpa in sig i Pressan. Dalurinn pumpade in pengar för att kunna genomföra en nyemission. Men Pressans ekonomi var betydligt sämre än vad som tidigare varit känt. Dalurinn backade därför från köpet.

Under sommaren har Björn Ingi Hrafnsson och vd:n Arnar Ægisson försökt hitta investerare som vill gå in med stora summor i Pressan. Det har inte lyckats. Det är därför som Björn Ingi Hrafnsson tvingas att ge upp sin majoritetspost.

För att minska det skenande underskottet har stora besparingar genomförts. Flera anställda har tvingats lämna DV. Tidningen ges dessutom ut bara en gång i veckan.

Nu hamnar 88,38 procent av aktierna i Pressan ändå hos Dalurinn. Pressan har inte kunnat betala tillbaka de pengar som Dalurinn gick in med i samband med det planerade köpet. I stället blir alltså Dalurinn majoritetsägare i Pressan. Det rapporterar Fréttablaðið.

Problemen är inte på något sätt över. Pressans skulder uppgår enligt Fréttablaðið till drygt 700 miljoner isländska kronor. Drygt hälften av skulderna är skatter, avsättningar till pensionsfonder och andra avgifter som inte betalats.

Om inte Dalurinn avser att gå in med nya pengar kan Pressans historia snart vara över. Tullen har på grund av de obetalda skatterna begärt Pressan i konkurs. Målet behandlas i Héraðsdómur Reykjavíkur under september. Dessutom har DV - som ingår i Pressan - enligt Stundin stämts på 91 miljoner isländska kronor av bolaget Útvörður.

I stället kan nu Dalurinn få en tung position på mediemarknaden. Utöver Pressan äger Dalurinn också Birtíngur som ger ut tidskrifter som Vikan, Hús og híbýli och Gestgjafinn. Äger Dalurinn gör Árni Harðarson, Halldór Kristmannsson, Hilmar Þór Kristinsson, Jóhann G. Jóhannsson och Róbert Wessmann.

Björn Ingi Hrafnsson är dock inte helt ute ur Pressan. Genom bolaget Kringlueignir kontrollerar han 5,28 procent av aktierna. Han äger dessutom hälften av AB11, ett bolag som äger 4,18 procent av aktierna i Pressan.

Trots stora förluster för Pressan har Björn Ingi Hrafnsson inte haft någon låg lön. Enligt Stundin tjänade han 2,4 miljoner isländska kronor i månaden under 2016 och 1,9 miljoner under 2015.

Här kan du läsa mer om turerna kring Pressan och Björn Ingi Hrafnsson.