måndag 14 augusti 2017

Dricks på isländsk restaurang bara för utländska turister

Bryggjan brugghús ger nu kortbetalande gäster möjligheten att ge dricks - men det är bara utländska besökare som tillfrågas om de vill betala något extra. Restaurangen hävdar att turister efterfrågar vill kunna ge dricks. Men konsumentorganisationen Neytendasamtök Íslands sågar nyheten. Och på nätet döms den ut som ett sätt att lura ovetande turister på pengar.

Dricks var på Island något ytterst sällsynt ända tills de senaste årens turistboom. Innan dess bestod dricks i regel av växelmynt som gäster lade i en behållare. De anställda brukar spara pengarna och göra något gemensamt för dem - som en utekväll eller en resa.

Turismen har gjort att dricks blivit något vanligare. Det är helt enkelt en tradition som utländska besökare omedvetet fört med sig till Island. Att ge dricks är dock inte på något sätt det normala. Det anses inte vara oartigt att efter ett restaurangbesök enbart betala vad som står på notan.

Den som kommer från ett land där dricks är mer eller mindre obligatoriskt kan tro att det fungerar likadant på Island. När nu Bryggjan brugghús i Reykjavík börjar ge kortbetalande utländska turister möjlighet att ge dricks är det många som hävdar att det är ett sätt att tjäna pengar på ovetande gäster.

Elvar Ingimarsson, som är driftschef på Bryggjan, säger i Morgunblaðið att kortbetalande gäster nu i samband med betalningen automatiskt får en fråga om de också vill ge dricks. Inledningsvis fick även gäster som betalade med isländska kort samma fråga. Men den kommer hädanefter bara att dyka upp hos personer som betalar med utländska kort:
"Detta görs huvudsakligen för amerikaner som ivrigt vill betala dricks med kort. Pengarna som inkommer placeras i en personalkassa."
Skapti Örn Ólafsson, informationsansvarig vid turistföretagarnas branschorganisation Samtök ferðaþjónustunnar, säger till Vísir att det inte finns någon tradition för dricks på Island:
"Utomlands går dricks till anställda som lön, men här i landet betalar vi lön efter kollektivavtal och man kan därför säga att dricks ingår i priset."
Stefán Hrafn Jónsson, vice ordförande för konsumentorganisationen Neytendasamtök Íslands, är mycket kritisk till förfarandet. Han säger till Vísir att han tror att många kan välja att ge dricks av misstag:
"Jag skulle personligen tro att eftersom islänningar inte är vana vid att betala dricks på Island att när man reagerar på okända förhållanden så kan vi göra misstag. Så min första reaktion är att anse att detta är olyckligt."
En av många som på nätet kommenterat Bryggjan brugghús är Davíð Þorláksson, tidigare ordförande för Självständighetspartiets ungdomsförbund. Han skriver på Twitter att det är osmakligt att enbart ställa frågan om dricks till innehavare av utländska betalkort:
"Det gränsar till bedrägeri att låta utlänningar, som inte vet bättre, tro att inte betjäning är inkluderat i priset."
Ingen dricks som betalas med kort går oavkortat till de anställda. Skatt ska betalas även på dricks.