måndag 21 augusti 2017

Enda butiken i Borgarfjörður eystri stänger för gott

Sju mil till närmaste affär får invånarna i Borgarfjörður eystri. Vid månadsskiftet stänger den enda livsmedelsbutiken i kommunen. Invånarna får då göra sina inköp i Egilsstaðir - en väg som ofta är oframkomlig på vintrarna. Skälet till att butiken Eyrin lägger ned är att ekonomin inte går runt. Verksamheten har aldrig gått med vinst.

I Borgarfjarðarhreppur på nordöstra Island bodde vid årsskiftet 116 personer. Det var det lägsta antalet i kommunens historia. Dagens Borgarfjarðarhreppur bildades 1973 efter ett samgående med Lodmundarfjarðarhreppur, en kommun som i dag är helt övergiven. Majoriteten av invånarna bor i samhället Bakkagerði.

Ett åttiotal personer bor i Borgarfjörður eystri året runt. Området är populärt på somrarna då invånarantalet stiger. Dessutom besöks Borgarfjörður eystri av ett stort antal turister.

Men kundunderlaget räcker ändå inte för Eyrin. Butiken öppnade för två år sedan när Samkaup stängde i Borgarfjörður eystri. Skälet till nedläggningen var att Samkaup inte lyckades hitta personal för att hålla butiken öppen.

Eyrin var ett initiativ från lokalbefolkningen. Tanken var att invånarna skulle hjälpas åt att bemanna butiken. Varken intäkterna eller hjälpen har dock varit tillräcklig. Den 1 september stänger Eyrin för gott - om ingen ny lösning kan hittas.

Arngrímur Viðar Ásgeirsson är en av ägarna. Han säger i Morgunblaðið att det i längden är ohållbart att ta pengar ur egen ficka för att täcka förlusterna. Dessutom har förutsättningarna för att driva butiken förändrats till det sämre. Kundunderlaget har minskat samtidigt som det finns två stora livsmedelsbutiker i Egilsstaðir:
"Detta är naturligtvis trist och dödstråkigt, men vi kan inte fortsätta med detta. ... Det finns mycket bra service i Egilsstaðir och hård konkurrens i affärsdriften där Borgarfjörður inte är undantaget. Det är normalt att människor går till de butiker som erbjuder det bästa priset och varuutbudet."
Till Egilsstaðir är avståndet sju mil. Vägen är bitvis i dåligt skick. Under vintern är det inte heller ovanligt att den snöar igen. Men det finns en daglig bussförbindelse mellan orterna.

I Borgarfjörður eystri är fiske och lantbruk de största näringsgrenarna. Fiskaren Bergvin Snær Andrésson säger i Morgunblaðið att han beklagar nedläggningen av Eyrin:
"Människor har åkt till Bónus i Egilsstaðir och handlat, men vi är många som har åsikten att vi vill handla i hembygden för att behålla detta. Tyvärr är det inte möjligt längre. ... Till exempel är min pappa bonde och han åker inte till butiken mer än en gång i veckan. Om han skulle behöva köra hela vägen till Egilsstaðir för bröd och mjölk varje vecka så skulle det bli himla dyrt."
Nedläggningen av Eyrin är inte den enda samhällsservicen som försvunnit från Borgarfjörður eystri de senaste åren. Tidigare fanns en sjuksköterska på plats i kommunen några dagar i veckan, men den servicen försvann eftersom det inte gick att hitta någon som ville ha jobbet. Även postkontoret har lagts ned. I kommunkontoret har Landsbanki en filial som har öppet mellan 12.30 och 16 tre dagar i veckan.

Den sista tiden har Eyrin öppet tre dagar i veckan mellan 14.30 och 17.