söndag 20 augusti 2017

Flygbuss mellan Keflavík och Reykjavík blir dyrare

Nästa år blir bussbiljetten mellan Keflavík och Reykjavík sannolikt betydligt dyrare. Både Kynnisferðir och Hópbílar - de två bolag som lade de högsta buden till flygplatsbolaget Isavia - utlovar avsevärt större ersättning för att få finnas i direkt anslutning till flygplatsen. Och det kommer att påverka priserna, rapporterar Túristi.

I dag är det Kynnisferðir, som driver Flugrútan, och Gray Line, som driver Airport Express, som är de två stora bolagen när det gäller flygbussar mellan Keflavík och Reykjavík. Kynnisferðir är störst med en marknadsandel på cirka 70 procent.

Genom avtal med flygplatsbolaget Isavia får både Kynnisferðir och Gray Line finnas inne i terminalbyggnaden. De är också de enda två bussbolagen som får hämta passagerare i direkt anslutning till ankomsthallen. Övriga bolag måste stanna längre bort från terminalbyggnaden.

I mars nästa år inleds en ny avtalsperiod. Då kommer Gray Line inte att finnas kvar. Bolaget var nummer tre i budgivningen om de två platserna. I stället blir det Kynnisferðir och Hópbílar som kommer att ha kontor i terminalbyggnaden och hållplatser direkt utanför.

Men det kommer att kosta. Kynnisferðir utlovade enligt Túristi flygplatsbolaget Isavia 41,2 procent av intäkterna och Hópbílar bjöd 30 procent. Gray Lines bud var på 25 procent.

Summorna är betydligt större än i dag. Nu tar Kynnisferður 2 500 isländska kronor för resan mellan Keflavík och Reykjavík. Av biljettpriset går 173 kronor till Isavia. Staten tar 11 procent i moms. Kvar till Kynnisferðir blir drygt 2 000 kronor.

Avgiften till Isavia sexfaldigas alltså för Kynnisferðir. Vd:n Kristján Daníelsson säger till Túristi att det är oundvikligt att det blir prishöjningar:
"Kynnisferðir kommer att genomföra produktutveckling parallellt med det nya avtalet som gör servicen runt Flugrútan ännu bättre. Det är oundvikligt att biljettpriset höjs och eftersom den nya avgiften kommer att ge Isavia avsevärda intäkter kommer våra krav på en sådan avgift vara att den resulterar i bättre miljö för våra kunder."
Under 2016 var det 602 000 resenärer som reste med flygbuss mellan Keflavík och Reykjavík. Då var den avgift som Kynnisferðir och Gray Line betalade 130 isländska kronor per passagerare. Det betyder att Isavias intäkter från flygbussarna var omkring 78 miljoner, uppger Túristi.