lördag 5 augusti 2017

Förebygger lastbilsterror på Islands största sommarfestival

Poliser från insatsstyrkan finns på plats. Och ägare av lastbilar har av polisen uppmanats att låsa dem och att inte lämna nycklarna i fordonen. Så har polisen på Västmannaöarna förberett sig inför Þjóðhátíð, den festival som just nu pågår på Hemön. Åtgärderna är ett sätt att möta terrorhotet mot stora folksamlingar.

Þjóðhátíð på Västmannaöarna är sommarens största festival på Island. Den brukar besökas av omkring 15 000 personer. Just nu pågår den i Herjólfsdalur på Hemön.

Risken för terrordåd på Island bedöms av polisen som låg, men polisen vill heller inte utesluta att attentat kan genomföras. I landet finns dock inga kända våldsbejakande rörelser som är beredda att använda terror som metod.

I sommar har beväpnad polis från insatsstyrkan funnits på plats på flera isländska festivaler och evenemang. Vid flera tillfällen har också lastbilar använts för att blockera infarter till områden där det finns stora folksamlingar.

Även på Västmannaöarna vill polisen förebygga attacker. Två poliser från insatsstyrkan finns på plats under Þjóðhátíð. Polisen har också kontaktat lastbilsägare på Hemön. Tryggvi Kr. Ólafsson säger i Morgunblaðið att det är en säkerhetsåtgärd från polisens sida. Lastbilsägarna har uppmanats att låsa sina fordon och att inte ha nycklarna i dem:
"Jag tror att alla förstår varför vi använder sådana uppmaningar nu. ... Detta är vår säkerhetsåtgärd på grund av de tragiska händelser som har ägt rum över hela Europa och vi kan naturligtvis inte utesluta att något sådant kan hända här."
Reaktionerna på polisens uppmaningar har enligt Tryggvi Kr. Ólafsson varit positiva och förstående.

Här kan du läsa mer om terrorhotet mot Island.