fredag 11 augusti 2017

Första bröllopet på Papey på 54 år

För första gången sedan 1963 hölls i helgen ett bröllop på Papey. Ett fyrtiotal gäster trängdes i och utanför den lilla träkyrkan. Men bara brudparet, prästen, barnen och en sångare fick plats under själva vigseln. Efter ceremonin fick samtliga ta båten från ön till Djúpivogur på det isländska fastlandet för bröllopsfesten, berättar Morgunblaðið.

Ön Papey utanför Djúpivogur på Islands östkust befolkades snart efter att de första bosättarna kom till landet. Bofasta fanns på Papey fram till 1966. Då flyttade de sista invånarna från ön till fastlandet.

Papey har dock inte varit helt öde. Släktingar till de sista bofasta på ön bor på Papey under somrarna. Då används Papey alltjämt också som betesmark för får. Dessutom är ön ett populärt utflyktsmål. Det går dagliga båtturer från Djúpivogur till Papey. Eftersom ön är i privat ägo krävs tillstånd för att gå i land.

Kyrkan och det gamla bostadshuset som nu används som sommarstuga är inte de enda byggnaderna på ön. Det finns toaletter avsedda för besökare, en fyr och en väderstation.

Det var alltså en mer än tusenårig period av kontinuerlig bosättning som bröts 1966. Men ön kan ha varit befolkad längre än så. Enligt sägner ska munkar från de brittiska öarna ha funnits på Papey före nordbornas ankomst. Det finns dock inga bevis för deras närvaro på ön förutom berättelser som gått i arv från generation till generation.

Flest invånare hade Papey 1726. Då bodde sexton personer på ön. Förutom att hålla får kunde invånarna jaga säl och fågel, samla fågelägg och ejderdun samt fiska.

Senast det hölls ett bröllop på Papey var 1963. Det äktenskapet höll bara i några få månader.

I helgen var det dags igen. Då gifte sig Hildur Björk Þorsteinsdóttir och Óskar Rangarsson i den lilla träkyrkan på Papey.

Kyrkan är en av landets minsta. Den är bara 5,27 meter lång och 3,29 meter bred. Kyrkan byggdes 1904 och kulturminnesmärktes 1990. På samma plats har andra kyrkor stått tidigare.

Men Papey var något av en nödlösning. Óskar Ragnarsson berättar i Morgunblaðið att planen var att hålla bröllopet i en kyrka på fastlandet nära Djúpivogur:
"Ursprungligen tänkte vi gifta oss i Hofskirkja i Álftafjörður där jag är döpt och konfirmerad, men när vi i förra veckan åkte för att titta på kyrkan så visade det sig att den var i dåligt skick och byggarbeten pågick."
Ett fyrtiotal gäster skeppades till ön. Förutom brudparet var det bara en sångare, barnen och prästen som fick plats i kyrkan under vigseln. Festen hölls som planerat i lokaler på fastlandet. Margrét Gustafsdóttir, som är släkt med den sista året runt-boende på Papey, säger i Morgunblaðið om att det här äktenskapet håller längre än när kyrkan senast användes för bröllop 1963:
"Detta kommer att vara längre. Det råder ingen tvekan om det."
Turister besöker i dag främst Papey för att titta på den lunnefågelkoloni som finns på ön. I sommar har återväxten varit mycket dålig. Det är inte bara tillgången till föda som är ett problem. Tidigare i år förstördes många av lunnefåglarnas hålor i ett oväder.

Här kan du läsa mer om Papey.