lördag 19 augusti 2017

Första isländska kommunen med jämställda löner

Hafnarfjörður blir den första isländska kommunen som certifieras för jämställda löner. Tollstjóri var den första myndigheten och Alcoa Fjarðaál det första företaget som fick samma certifiering. Att de nu klarat granskningen innebär att ingen diskriminering av något slag förekommer i samband vid lönesättning.

Före alltingets sommaruppehåll klubbades regeringens nya certifiering för jämställda löner. Beslutet innebär att alla företag och institutioner som har minst 25 anställda måste kunna visa att lönesättningen är rättvis.

Målet är att få bort löneskillnader mellan män och kvinnor. Trots att Island rankas som världens mest jämställda land finns ett gap mellan könen som inte kan förklaras med att det skulle bero på kompetens eller arbetsuppgifter.

Tollstjóri blev nyligen första myndighet att certifieras. Alcoa Fjarðaál blev därefter det första företaget. Nu har turen kommit till Hafnarfjörður, som blir den första kommunen som får certifieringen.

I den första omgången av granskningar deltog elva myndigheter, två företag och två kommuner. De tre som hittills genomgått processen har fått sina certifieringar utdelade av socialminister Þorsteinn Víglundsson.

Här kan du läsa mer om certifieringen av jämställda löner.