fredag 25 augusti 2017

Framstegspartiets toppnamn i Reykjavík blir politisk vilde

Sveinbjörg Birna Sveinbjörnsdóttir blir politisk vilde i Reykjavík. Hon lämnar nu Framstegspartiet efter en rad främlingsfientliga utspel. Hon kritiserar partimedlemmar som hon anser tiger i viktiga frågor. Ordföranden Sigurður Ingi Jóhannsson anser att det är uppenbart att Sveinbjörg Birna Sveinbjörnsdóttir har andra åsikter än partiet.

Det var främlingsfientliga utspel med udden riktad mot islam som gav Sveinbjörg Birna Sveinbjörnsdóttir en plats i kommunfullmäktige i Reykjavík. Efter succévalet våren 2014 har de kontroversiella uttalandena fortsatt. Inte sällan har de gått emot Framstegspartiets partiprogram - och hon har också fått hård intern kritik.

Under valrörelsen var motståndet mot ett moskébygge i Reykjavík hennes profilfråga. Sveinbjörg Birna Sveinbjörnsdóttir har också kallat utgifter för skolgång för asylsökande för bortkastade pengar, utsett Gústaf Níelsson - även han känd för islamfientliga åsikter - till partiets representant i kommunens råd för mänskliga rättigheter och gästat en studentfest i Reykjavík där hon skämtat om burkor.

Många tunga namn inom partitoppen har tagit avstånd från Sveinbjörg Birna Sveinbjörnsdóttirs uttalanden. Det har också riktats misstroendeförklaringar mot henne. Men hon har dessutom varit internt ifrågasatt av andra skäl.

I fullmäktige har samarbetet med partikamraten Guðfinna Jóhanna Guðmundsdóttir varit allt annat än konfliktfritt. Hon kan nu bli den som toppar Framstegspartiets lista i kommunalvalet i Reykjavík i maj nästa år.

De senaste veckorna har ryktena om ett avhopp blivit allt fler. I går kom beskedet. Sveinbjörg Birna Sveinbjörnsdóttir skriver på Facebook att hon och partiet går skilda vägar. Hon anklagar många partimedlemmar för feghet. Hon anser att de inte vågar diskutera kontroversiella frågor som invandring och asylsökande:
"Nyligen har det blivit klart för mig att partiets ledning saknar ambition att vinna stöd för det i huvudstadsregionen, utan i stället siktas det på att behålla det som ett särintresseparti på landsbygden. Jag tilltalas inte av sådant när vi behöver arbeta tillsammans som en helhet för att framgång ska nås för hela nationens välgång. Storordiga deklarationer från partiets ledning om mina uttalanden är värdelösa. Ett parti som inte är redo att diskutera viktiga frågor blir aldrig annat än ett småparti."
Partiledaren Sigurður Ingi Jóhannsson säger till RÚV att beslutet om att lämna partiet är helt och hållet Sveinbjörg Birna Sveinbjörnsdóttirs. Han anser att det är ett naturligt steg efter personkonflikter och åsikter som inte är förenliga med partiprogrammet:
"Jag respekterar naturligtvis hennes beslut. Trots ett starkt arbete i Reykjavík så har det också varit uppenbart att det har varit strider, både mellan personer och meningsskiljaktigheter. ... Det är alltid tråkigt att förlora människor, men det är också klart att hon har haft diskussioner som inte är i överensstämmelse med partiets politik."
Inte heller Guðfinna Jóhanna Guðmundsdóttir är överraskad av beskedet. Hon säger i Morgunblaðið att Sveinbjörg Birna Sveinbjörnsdóttirs åsikter när det gäller invandring och asylsökande står i strid med hela gruppen av aktiva partimedlemmar i Reykjavík:
"Det har under en tid varit uppenbart inte har något gemensamt med partiet."
En som tog Sveinbjörg Birna Sveinbjörnsdóttir i försvar när hon vände sig mot det planerade moskébygget i Reykjavík var den dåvarande partiledaren och statsministern Sigmundur Davíð Gunnlaugsson. I en debattartikel i Viðskiptablaðið - publicerad just före hennes avhopp blev känt - skriver han att politiker, experter, journalister och andra inte törs debattera flyktingfrågan. Han anser att frågan är en av de allra viktigaste för framtiden. Han poängterar också att många av de personer som i dag tar sig från Afrika och Asien till Europa inte flyr undan krig och förföljelser utan i stället söker bättre livsvillkor.

Här kan du läsa mer om Framstegspartiet i Reykjavík.