lördag 19 augusti 2017

Gröna vänsterns Björn Valur Gíslason lämnar politiken

Björn Valur Gíslason ställer inte upp för omval som vice ordförande för Gröna vänstern. Han skriver i ett blogginlägg att han tänker ta en paus från politiken. Inför nästa års kommunalval anser Björn Valur Gíslason att en ny vice ordförande har en viktig roll. Gröna vänstern väljer ny ledning vid landsmötet i oktober.

När grundaren Steingrímur J. Sigfússon lämnade ordförandeskapet för Gröna vänstern 2013 var Katrín Jakobsdóttir den givna efterträdaren. Hon hade då varit partiets vice ordförande i tio år och var redan då Islands mest betrodda politiker.

Ny vice ordförande blev Björn Valur Gíslason. Han valdes in i alltinget 2009, men förlorade sin plats 2013 efter ett misslyckat försök att få toppa en av partiets valsedlar i Reykjavík. Inte heller i förra årets alltingsval lyckades Björn Valur Gíslason ta en plats i parlamentet.

Katrín Jakobsdóttir och Björn Valur Gíslason tillhör två olika generationer och två olika falanger av Gröna vänstern. Han representerade partiet i kommunfullmäktige i Ólafsfjörður mellan 1986 och 1998. I många år har han arbetat som kapten på trålare.

Där Katrín Jakobsdóttir tillhör partiets storstadsflygel som åtminstone håller dörren mot ett EU-medlemskap på glänt. Björn Valur Gíslason har i praktiken fungerat som Steingrímur J. Sigfússons förlängda arm. Bägge står betydligt närmare intressen inom fiskeindustrin och lantbruket. De har också en tydlig landsbygdsprofil. Han var ett av de tunga namn som i höstas motsatte sig en regering där Gröna vänstern skulle regera ihop med marknadsliberala partier som Renässans och Ljus framtid.

Sedan Björn Valur Gíslason förlorade sin plats i alltinget har han använt sin blogg för en rad kontroversiella utspel. Men nu skriver han att han överger politiken. Han kandiderar inte till omval som vice ordförande vid Gröna vänsterns landsmöte i höst. Att beskedet kommer nu beror enligt Björn Valur Gíslason på att han vill ge kandidater gott om tid att förbereda sig:
"Nästa år är det kommunfullmäktigeval och en ny vice ordförande kommer att ha en viktig roll under förberedelserna av dem. Med en stark ställning i sakfrågor och en stark ledning kan Gröna vänstern räkna med att göra ett gott resultatet i valet nästa vår."
Gröna vänsterns landsmöte äger rum 6 till 8 oktober.