torsdag 17 augusti 2017

Islands kostnader för asylsökande dubbelt så höga

Kostnaderna för asylsökande ser i år att bli dubbelt så höga som regeringen räknat med. Nu anställs tio nya handläggare vid Útlendingastofnun. Målet är att korta handläggningstiden för att minska kostnaderna. I dag kommer tre av fyra asylsökande från säkra länder. De ska nu kunna utvisas från Island inom ett dygn.

Antalet asylsökande till Island fortsätter att öka. Under årets sju första månader var det enligt Útlendingastofnun 626 personer som sökte asyl. Samma period 2016 - som var ett rekordår - var antalet 317 personer.

I juli var det 123 personer som sökte asyl på Island. Av dessa var 64 från Georgien och 30 från Albanien. Bägge länderna klassas som säkra. Georgien fördes tillsammans med Kosovo nyligen upp på Útlendingastofnuns lista över säkra länder.

Tidigare kom majoriteten av de asylsökande från Albanien och Makedonien. Nu ar ansökningarna därifrån minskat något. I stället är personer från Georgien nu den största gruppen. Antalet har ökat dramatiskt sedan visumtvånget till Schengenområdet slopades för georgiska medborgare.

Tre av fyra asylsökande kommer från länder där det varken pågår krig eller förekommer systematiska förföljelser. Det handlar alltså om personer vars utsikter att få stanna på Island är små. Justitieminister Sigríður Á. Andersen beskriver i regel ansökningarna som grundlösa. Men de måste ändå behandlas.

Regeringen hade räknat med kostnader på 2,5 miljarder isländska kronor i år för asylsökande. De pengarna kommer inte att räcka. De totala kostnaderna väntas bli närmare 6 miljarder.

För att korta handläggningstiderna och därmed också minska kostnaderna får nu Útlendingastofnun pengar till att tillfälligt anställa tio nya handläggare. Ansökningar från personer från säkra länder ska kunna behandlas redan samma dag. Dessutom ska asylsökande som fått avslag utvisas snabbare.

Sigríður Á. Andersen säger till RÚV att de ansökningar som hon beskriver som grundlösa har "kvävt systemet". De kostar både tid och pengar. Därför är det viktigt med snabbare beslut och snabbare utvisningar:
"Som tidigare är majoriteten av de ansökningar vi får om asyl från människor från så kallade säkra länder och därför definierade som grundlösa ansökningar. Det är angeläget att ytterligare påskynda behandlingen av dessa fall."
Hittills i år har 731 ansökningar om asyl behandlats. Av dessa har 82 personer fått uppehållstillstånd på Island. De som oftast får stanna kommer från Irak och Afghanistan.

Det senaste året har ett tjugotal asylsökande bara försvunnit. De kan ha lämnat Island utan att meddela myndigheterna, men Útlendingastofnun tror enligt Fréttablaðið att flera av dem är kvar i landet och jobbar svart.

Här kan du läsa mer om asylsökande på Island.