måndag 14 augusti 2017

Isländsk handelsjätte rasar efter Costcos öppning

Detaljhandelsjätten Hagars aktier befinner sig närmast i fritt fall. Sedan Costcos öppning för knappt tre månader sedan har börsvärdet minskat med en tredjedel. Och när H&M öppnar på Island om två veckor skärps konkurrensen ytterligare. Costcos ankomst drabbar även isländska odlare. De får nu allt svårare att sälja inhemsk frukt och grönt.

Den 23 maj i år öppnade Costco ett varuhus på Island. När butiken varit öppen i tre veckor hade nästan hälften av islänningarna besökt den. Priserna hos Costco - en butik där medlemskap är nödvändigt - är ofta betydligt lägre än konkurrenternas.

Costcos ankomst har redan haft stor inverkan på marknaden. Detaljhandelsjätten Hagar - som driver bland annat Bónus, Hagkaup, Zara och Útilíf - har vinstvarnat två gånger i år. Sedan Costco öppnade för snart tre månader sedan har aktier i Hagar minskat i värde med en tredjedel.

Dagen före nyårsafton var en aktie i Hagar värd 54 isländska kronor. I fredags handlades aktien för 36,75. Företagets börsvärde har på knappa tre månader minskat med 20 miljarder isländska kronor.

De tre största ägarna i Hagar är pensionsfonderna Gildi lífeyrissjóður, Lífeyrissjóður starfsmanna ríkisins och Lífeyrissjóður verslunarmanna. Än så länge har de dock inte förlorat något på Hagars börsras. De köpte majoriteten av aktierna när kursen var lägre än i dag.

Politiska beslut om att avskaffa en rad skyddstullar var en förutsättning för Costcos etablering på Island. Redan den 26 augusti öppnar H&M en första butik i landet. Enligt Vísir sneglar dessutom den tyska livsmedelsjätten Aldi på den isländska marknaden.

Det är alltså troligt att prispressen kommer att fortsätta. Vissa livsmedel skyddas alltjämt av höga importtullar. En stor del av produktionen finansieras också genom statliga bidrag. Ändå kan Costco sälja importerad frukt och grönt till låga priser. I dagsläget finns det inget isländskt i butikens frukt- och grönsaksavdelning.

Isländska odlare förhandlar med Costco om att börja sälja produkter i varuhuset. Gunnar Þorgeirsson, ordförande för odlarföreningen Samband Garðyrkjubænda, säger till RÚV att försäljningen av inhemska grönsaker har minskat med 20 procent i sommar - trots ökad turism och större befolkning. Anledningen är Costco:
"Naturligtvis har detta haft avsevärd inverkan och då speciellt på arter som tomater och paprika. ... Det som inte har sålts av tomaterna har vi tagit och fryst för vidare bearbetning, och vi får naturligtvis betydligt lägre pris för det. Man har inte kastat tonvis av detta, men en del."
Eiríkur Ágústsson är jordgubbsodlare i Flúðir. Varje år produceras omkring 20 ton jordgubbar på gården. Han säger till Vísir att försäljningen aldrig gått så dåligt som i år. Även här är skälet Costcos ankomst. Priserna har han sänkt med 20 procent. Men en hel del bär har fått kastas. Och i helgen bjöds allmänheten in att plocka bär som annars skulle slängas:
"Vi har fått sänka priserna avsevärt och vi har alldeles för mycket bär framför oss. Därav blir detta gammalt och en vara som inte är tillräckligt försäljningsbar i butikerna. Detta beror på att det importeras en otrolig mängd jordgubbar."
Enligt Eiríkur Ágústsson har Costco totalförändrat förutsättningarna för isländska odlare. Han säger till Vísir att det är svårt att känna glädje för arbetet när han vet att en så stor del av bären inte kommer att säljas:
"Det är skittrist att jobba här hela dagarna och långt in på kvällarna och inte veta vad som händer med varorna. Vi måste till och med slänga och det är bara så."
Att isländska odlare prismässigt ska kunna konkurrera med utländska producenter är enligt Gunnar Þorgeirsson orealistiskt. Han säger till Vísir att han hoppas på att Costco ska börja sälja inhemsk frukt och grönt så att kunderna ändå ska kunna välja isländskt:
"Kunden har då åtminstone ett val om den väljer en importerad eller en inhemsk vara."
En som är positiv till den nya konkurrenssituationen är socialminister Þorsteinn Víglundsson. Han säger i Morgunblaðið att det inte är någon naturlag att livsmedel alltid ska vara mycket dyrt på Island. Han anser att bidrag och skyddstullar har gjort så att den inhemska produktionen har stagnerat. Därför vill han fortsätta att avveckla fler skyddstullar för livsmedel:
"Det borde inte komma som någon överraskning när man ser till lantbruket som har haft ett omfattande skyddssystem i flera decennier. Där kan konkurrensens krafter både sänka varupriser och samtidigt - på liknande sätt som vi såg i grönsaksproduktionen - så kan ökad konkurrens ha positiv inverkan på den inhemska produktionsbiten."
Samma åsikt har finansminister Benedikt Jóhannesson. Han säger till RÚV att han hoppas att skyddstullarna gentemot EU för jordbruksprodukter ska kunna avskaffas under 2018.

Här kan du läsa mer om Costco på Island.