söndag 27 augusti 2017

Kallar Seljalandsfoss världens dyraste parkeringsplats

700 isländska kronor kostar det nu att parkera vid Seljalandsfoss. Men många besökare parkerar i stället längs vägen - både för att parkeringsplatserna inte räcker till och för att undvika avgiften. En brittisk besökare som Morgunblaðið talat med kallar Seljalandsfoss för en av världens dyraste parkeringsplatser.

För en dryg månad sedan införde kommunen Rangárþing eystra i samarbete med markägarna parkeringsavgifter vid Seljalandsfoss. Nu kostar parkeringen 700 isländska kronor per dygn. Priset är alltså detsamma för den som stannar i tio minuter och den som stannar i flera timmar.

Besökarnas reaktioner på avgiften varierar. Vissa turister anser att det borde vara gratis att parkera vid Seljalandsfoss. Andra kan tänka sig att betala, men tycker att avgiften för att ställa bilen vid vattenfallet är alldeles för hög. En brittisk turist säger i Morgunblaðið att priset är orimligt:
"Detta belopp för en parkeringsplats vid ett femton minuters stopp är alldeles för hög. Jag skulle säga att detta är en av världens dyraste parkeringsplatser."
Ísólfur Gylfi Pálmason, kommunchef i Rangárþing eystra, säger i Morgunblaðið att kommunen inte har några planer på att se över avgiften. Priset utgår från nationalparken Þingvellir där det kostar 500 kronor att parkera. Eftersom det dessutom finns toaletter vid Seljalandsfoss anser han att det är motiverat med en avgift på ytterligare 200 kronor.

Rangárþing eystra har genom åren haft stora kostnader vid vattenfallet. Därför anses det vara nödvändigt att ta ut en avgift för att inte invånarna ska behöva bekosta utgifter kopplade till turism. Nu får kommunen intäkter från Seljalandsfoss, men problemen är inte över.

Fortfarande är det många besökare som parkerar längs vägen. Vissa gör det för att de befintliga parkeringsplatserna är fulla. Men många gör det också för att undkomma avgiften. Det är också allt fler som ställer bilen vid Gljúfrabúi en bit från Seljalandsfoss, rapporterar Vísir.

Här kan du läsa mer om parkeringsavgifterna vid Seljalandsfoss.