tisdag 1 augusti 2017

Minister ber om ursäkt för Instagram-bild i alltinget

Framför alltingets talarstol paraderade miljöminister Björt Ólafsdóttir i en klänning från Galvan London. Först avfärdade hon kritiken mot den bild som företaget publicerade på Instagram som patriarkal och skämtade om hur hon nästa gång skulle bära slips i salen. Men snart backade hon, bad om ursäkt och fick Galvan London att radera inlägget.

Alltingets regler säger att det inte är tillåtet att ta fotografier av privat karaktär inne i själva sessionssalen. Det är däremot tillåtet att fotografera in i salen från de tre olika ingångarna till den och från pressläktaren.

Fréttablaðið rapporterade i går att miljöminister Björt Ólafsdóttir nyligen fotograferats i lokalen. På bilden bär hon en klänning från Galvan London. Bilden publicerades på företagets konto på Instagram. Björt Ólafsdóttir är god vän med Sólveig Káradóttir som arbetar för Galvan London.

Helgi Bernódusson, alltingets byråchef, sade i Fréttablaðið att det inte rörde sig om något regelbrott eftersom fotografen inte befann sig i sessionssalen när bilden togs:
"Detta kommer som en stor överraskning för mig. Ska man vara riktigt noga är inte detta ett brott mot reglerna, men detta är naturligtvis en aning ovanligt."
Björt Ólafsdóttir ville inte kommentera bilden när hon tillfrågades av Fréttablaðið. Hon gick i stället ut på Facebook och gav sin syn på saken. Först hävdade hon att kritiken hade patriarkala undertoner och att hon därför i framtiden skulle bära slips i alltinget. Det inlägget gillades av bland annat Dagur B. Eggertsson, borgmästare i Reykjavík. Snart tog han dock tillbaka gillandet.

I stället kompletterade Björt Ólafsdóttir det första inlägget. Hon sade sig då ha förståelse för att vissa reagerade negativt på bilden:
"Jag förstår visserligen att människor anser att alltinget är en helig plats och vill slå vakt om dess värdighet. Jag har faktiskt ofta burit isländsk design där tidigare och det har rapporterats om det (till exempel i sociala medier), men det var inte alls mitt syfte att bryta mot det. Jag tycker att det är tråkigt om denna bild ger ett sådant intryck."
Några timmar senare bad Björt Ólafsdóttir om ursäkt för bilden. Hon skrev på Facebook att hon först reagerade känslosamt på kritiken:
"Jag visade brist på omdöme genom att flyta omkring i sessionssalen stolt över den design jag bar och stolt över att vara en kvinna i den roll som jag har och att tillåta mig att framhäva kvinnligheten i sessionssalen som en fotograf fångade på film. Det budskapet tydligt inte vad människor först tänker på, och detta arrangemang är därför feltänkt eftersom det är kopplat till ett privat företag. Jag ber innerligt om ursäkt för att ha förorättat människor genom det. Det var det sista jag ville. Men jag fortsätter att lära."
Björt Ólafsdóttir ska själv ha betalat för klänningen. Hon ska heller inte ha fått betalt för bilden. I ett pressmeddelande skriver Galvan London att syftet med den inte ska ha varit att göra reklam för företaget:
"Tanken var att visa världen en isländsk kvinna som förenar det att vara ung, vacker, elegant, stark, begåvad och modig, visa världen en kvinna som har gjort lång näsa åt den mansgriskultur som kännetecknar isländsk politik. Tanken var att använda Galvan London för att tjäna isländska kvinnor, inte en isländsk kvinna för att tjäna Galvan London, genom att visa världen hur isländska kvinnor kan komma till makten i vår förkrympta politik trots barn och skönhet."
Från oppositionen sågades Björt Ólafsdóttirs val av plats för fotograferingen och reaktion på kritiken. Gunnar Bragi Sveinsson, alltingsledamot på Framstegspartiet, skrev på Facebook att miljöministern visade prov på dåligt omdöme:
"Jag måste medge att jag blev lite förvånad över denna nyhet. Jag blev faktiskt inte förvånad över Björt Ólafsdóttirs påhitt som är mycket smaklöst och bär vittne om bristande omdöme och bristande respekt. Alla alltingsledamöter ska veta att du inte använder sessionssalen på detta sätt oavsett om det handlar om att göra reklam för kläder, frukostflingor eller smörjolja. Jag trodde att ministern hade bett om och fått tillstånd och därför blev jag förvånad över denna nyhet. Alla alltingsledamöter ska veta att du inte går så här. Patriarkat eller feminism har inget med detta att göra. Detta är missaktning och ännu ett exempel på ministerns bristande respekt och verklighetsförankring."
Jón Ólafsson, som är ordförande för Gagnsæi - en förening som arbetar för transparens och mot korruption, säger i Fréttablaðið att Björt Ólafsdóttir kan ha brutit mot de etiska reglerna för alltingsledamöter. I något av grannländerna hade samma händelse kunnat leda till att ministern tvingats avgå:
"Den grundläggande frågan är vad allmänheten kan förvänta sig av folkvalda representanter. ... En minister kan inte tillåta sig att hjälpa sina vänner genom sitt arbete som minister. Här låter en alltingsledamot och en minister ta en bild av sig i sessionssalen för att hjälpa en viss part."
Ingen anställd i alltinget hade informerats om fotograferingen.