tisdag 8 augusti 2017

Nobbar miljardbud på aktiepost i Bláa lónið

Ett bud på 11 miljarder isländska kronor är inte nog för 30 procent av aktierna i Bláa lónið ehf, det bolag som äger och driver Blå lagunen. Aktieposten ägs av HS Orka som vill sälja. Men de fjorton pensionsfonder som är delägare i HS Orka stoppade försäljningen. De anser att Bláa lónið ehf. är värt mer än den aktuella värderingen på 37 miljarder.

Blå lagunen är en av Islands populäraste turistattraktioner. Trots stora prishöjningar fortsätter besökarna att komma till lagunen. Förra året gjorde ägarbolaget Bláa lónið ehf. en vinst på 2,8 miljarder isländska kronor på en omsättning på 9,2 miljarder. Nästan var tredje intjänad krona är alltså ren vinst.

Tre bolag är storägare i Bláa lónið ehf. Hvatning äger 39,1 procent av aktierna, HS Orka 30 procent och Keila 9 procent. HS Orka ägs i sin tur av Magma Energy som är ett dotterbolag till det kanadensiska energiföretaget Alterra. Magma Energy kontrollerar 66,6 procent av HS Orka medan resterande aktier ägs av fjorton isländska pensionsfonder.

I våras gick Ross Beatty, vd för Magma Energy, ut och sade att han ville sälja aktieposten i Bláa lónið ehf. Skälet var att han ansåg att Blå lagunen inte hade något med bolagets kärnverksamhet att göra.

En fond kontrollerad av Blackstone, ett av världens största riskkapitalbolag, lade ett bud på 11 miljarder isländska kronor. Budet ska enligt Fréttablaðið ha varit något över HS Orkas förväntningar. Utifrån budet skulle alltså hela Bláa lónið ehf. vara värt 37 miljarder - vilket motsvarar exempelvis drygt hälften av Icelandair Groups värde.

Magma Energy ville sälja, men pensionsfonderna sade nej. De ansåg inte att budet var tillräckligt bra. Att de utnyttjade sin vetorätt för att stoppa försäljningen ska enligt Fréttablaðið ha orsakat stor besvikelse inom Magma Energy.

I ett pressmeddelande från HS Orka beskrivs flera bud som intressanta, men att inget av dem kommer att accepteras. När den planerade försäljningen aviserades i ett pressmeddelande i maj uppgav HS Orka att det nu var rätt tid för att sälja aktierna.

Pensionsfondernas andel i HS Orka förvaltas av bolaget Jarðvarmi. Styrelseordföranden Davíð Rúdólfsson säger till Vísir att Bláa lónið ehf. helt enkelt är värt mer än budet från Blackstones fond:
"Vi granskade saken ordentligt och kom fram till att de bud som inkom inte återspeglade värdet."
De senaste åren har stora investeringar gjorts vid Blå lagunen. Själva lagunen har utökats och där finns nu ett nytt upplevelseområde. Bygget av ett nytt hotell med 60 rum pågår. Här får gästerna möjlighet att boka rum med tillgång till ett eget område av lagunen. Byggarbetena ska vara klara före årsskiftet.

Här kan du läsa mer om Blå lagunen.