söndag 20 augusti 2017

Ny puts kan vara enda sättet sanera kyrkan i Akureyri

De antikristna budskap som sprejades på kyrkan i Akureyri är fortfarande väl synliga. Över sju månader efter vandaliseringen har spåren på dörrar och fasad inte gått bort trots flera försök med olika metoder. Kyrkoherden Svavar Alfreð Jónsson befarar att ny puts är nödvändig - och den har kyrkan sannolikt inte råd med, rapporterar Morgunblaðið.

Det var i januari i år som fyra kyrkor i Akureyri vandaliserades nattetid med klotter med antikristna budskap. Tre av dem kunde saneras snabbt - men på Akureyrarkirkjas dörrar och fasad är spåren av klottret fortfarande väl synliga.

Kyrkans fasad är täckt med snäcksand. Sprejfärgen har fastnat i beläggningen och verkar närmast omöjlig att få bort. Kyrkan väntar nu på en expertrapport om skadorna. Kyrkoherden Svavar Alfreð Jónsson säger i Morgunblaðið att det kan bli nödvändigt med ny puts. Och det är en kostnad som församlingen inte har råd till:
"Om det visar sig omöjligt att få bort detta så måste vi byta puts på kyrkan eller åtminstone på en del av den. ... Vi inser att det kan kosta stora summor att sanera detta."
En man har erkänt samtliga fyra vandaliseringar. Svavar Alfreð Jónsson tror dock inte att kyrkan kommer att få något skadestånd från mannen som kan täcka skadorna. Han säger i Morgunblaðið att församlingen trots motgångarna inte tänker ge upp:
"Vi har naturligtvis testat väldigt mycket. ... Vi slutar inte förrän kyrkan är i gott skick. För den är helt underbar fast den i nuläget har dessa ärr."
Här kan du läsa mer om vandaliseringen.