torsdag 24 augusti 2017

Renässans och Folkets parti klarar spärren till alltinget

Både Renässans och Folkets parti klarar nu alltingets femprocentsspärr, men Ljus framtid blir fortfarande utan platser i parlamentet. Men den största förändringen i den senaste opinionsmätningen från MMR är Självständighetspartiets tillbakagång. Dessutom minskar stödet för regeringen till den lägsta nivån efter valet.

För en månad sedan tog Folkets parti för första gången steget över femprocentsspärren till alltinget. Om det hade varit val i dag hade partiet fått flera representanter invalda i parlamentet. Stödet är nu 6,7 procent, en ökning med 0,6 procentenheter.

Stödet för Renässans sjönk i förra mätningen för första gången under femprocentsspärren. Nu är det åter tillräckligt många väljare som sympatiserar med partiet för att det ska räcka till platser i alltinget. Renässans får nu 6 procent, en uppgång med 1,3 procentenheter.

Ljus framtid noterades precis som Renässans för historiskt låga opinionssiffror i MMR:s förra mätning. Nu ökar stödet, men inte tillräckligt för förnyat förtroende i parlamentet. Ljus framtid får 3,6 procent, en ökning med 1,2 procentenheter.

Självständighetspartiet är mätningens stora förlorare. Partiet backar 4,8 procentenheter till 24,5 procent.

Stödet för Självständighetspartiet är dock tillräckligt för att behålla ställningen som största parti. Tvåan Gröna vänstern får 20,5 procent, en ökning med 0,1 procentenheter.

För övriga partier är förändringarna små. Piratpartiet får 13,5 procent, en ökning med 0,2 procentenheter. Socialdemokraterna ligger still på 10,6 procent. Framstegspartiet ökar med 0,5 procentenheter till 10,1 procent.

Utanför alltinget finns också Isländska folkfronten med 1,6 procent (+0,8), Gryning med 1,4 procent (+0,8) och Folkfronten med 0,6 procent (-0,4). Precis som i förra mätningen är det ingen som säger sig sympatisera med Humanistpartiet.

Det är nu bara 27,2 procent som stödjer koalitionen mellan Självständighetspartiet, Renässans och Ljus framtid. Sedan förra mätningen har stödet minskat med hela 6,9 procentenheter. Nivån är den lägsta under denna mandatperiod. Vid något tillfälle har dock de tre föregående regeringarna haft ännu svagare stöd.

Här kan du läsa mer om opinionsläget.