torsdag 17 augusti 2017

Reykjavík klättrar på listan över världens bästa städer

Reykjavík är på plats 37 i Economists rankning över världens bästa städer att bo i. Den isländska huvudstaden klättrar hela tretton platser sedan förra året. Listan toppas för sjunde året i följd av Melbourne i Australien. Både Stockholm och Manchester backar på grund av de terrordåd som drabbat städerna under det senaste året.

I Economists årliga rankning över livsvillkoren i 140 världsstäder är nu Reykjavík på plats 37. I de fem kategorier som ingår i betyget får Reykjavík totalpoängen 89,9. Islands huvudstad klättrar tretton platser till följd av det ökande antalet turister och utvecklingen av stadskärnan - något som anses förbättra stadens kulturella kapital.

Melbourne i Australien utses för sjunde året i rad till världens bästa stad att leva i. Melbourne får totalpoängen 97,5. På tio i topp finns ytterligare två städer i Australien - Adelaide och Perth. Där finns även Vancouver, Toronto och Calgary i Kanada, Wien i Österrike, Auckland på Nya Zeeland, Helsingfors i Finland och Hamburg i Tyskland.

Världens sämsta stad att leva i är Damaskus i Syrien. Den krigsdrabbade staden får det i särklass lägsta betyget i rankningen, nämligen 30,6.