onsdag 9 augusti 2017

Sågar utspel om särskilda skolor för asylsökande

Partiledaren Sigurður Ingi Jóhannsson sågar partikamraten Sveinbjörg Birna Sveinbjörnsdóttirs uttalanden om skolgång för barn till asylsökande som bortkastade pengar för Reykjavík. Han kallar dem både olyckliga och klantiga. Och Framstegspartiets ungdomsförbund i kommunen säger sig nu ha förlorat förtroendet för henne efter det senaste utspelet.

Sveinbjörg Birna Sveinbjörnsdóttir hävdade nyligen att utbildning för barn till asylsökande var en kostnad som Reykjavíks kommun riskerar att inte få något tillbaka för. Hon föreslog därför att barnen i väntan på besked om asyl ska placeras i särskilda skolor. Om de får stanna på Island flyttas de till vanliga skolor.

Dessutom ansåg Sveinbjörg Birna Sveinbjörnsdóttir att asylsökande barn riskerade att försämra utbildningen för andra barn. Hon sade att de behövde mycket av lärarnas tid - något som skulle ge mindre tid åt andra elever. Även detta lyfte hon fram som ett argument för att inrätta särskilda klasser för barn som väntar på beslut om uppehållstillstånd.

Sveinbjörg Birna Sveinbjörnsdóttir representerar Framstegspartiet i kommunfullmäktige i Reykjavík. I valkampanjen våren 2014 gjorde hon en lång rad främlingsfientliga utspel. Ofta riktade hon sig särskilt mot muslimer.

Den dåvarande partiledaren Sigmundur Davíð Gunnlaugsson drev själv en nationalistisk och populistisk linje. Han tog också - till skillnad från politiker från Framstegspartiets liberala falang - Sveinbjörg Birna Sveinbjörnsdóttir i försvar.

Under Sigurður Ingi Jóhannssons ledning har Framstegspartiet återvänt till en liberalare politik. Han är också mycket kritisk till Sveinbjörg Birna Sveinbjörnsdóttirs uttalanden. Han säger till RÚV att de inte går hand i hand med partiets hållning:
"Vi har i debatten bland annat på senaste landsmötet utgått ifrån att integration av barn med utländsk bakgrund är mycket viktigt för vårt samhälle och att utbildningsväsendet är bästa platsen för det. Jag anser att Sveinbjörgs uttalanden är både olyckliga och klantiga. Man talar inte så om barn."
Framstegspartiets ungdomsförbund i Reykjavík går ännu längre i sin kritik. I ett uttalande på Facebook skriver ledningen att de nu saknar förtroende för Sveinbjörg Birna Sveinbjörnsdóttir:
"Unga framstegspartister i Reykjavík anser att de idéer och den politik som Sveinbjörg Birna förespråkar är en öppen provokation mot Framstegspartiets grundläggande värderingar."
Guðfinna Jóhanna Guðmundsdóttir, som även hon representerar Framstegspartiet i kommunfullmäktige i Reykjavík, har redan tidigare kritiserat sin kollega. Enligt rykten har relationen mellan de två försämrats avsevärt sedan valet 2014. Ingen av dem har meddelat om de tänker ställa upp i valet nästa vår.

Vem som ska toppa Framstegspartiets lista i Reykjavík är oklart. Guðfinna Jóhanna Guðmundsdóttir säger i Morgunblaðið att hon enbart kan tänka sig att kandidera som översta namn på valsedeln. Det skulle alltså kunna bli en dragkamp mellan henne och Sveinbjörg Birna Sveinbjörnsdóttir om första platsen:
"Jag har känt stöd för det inom partiet under en längre tid."
En annan som reagerat på Sveinbjörg Birna Sveinbjörnsdóttirs uttalanden är Már Ingólfur Másson. Han är bosatt i Selfoss, en stad som nyligen för första gången tog emot kvotflyktingar. Han skriver i en serie inlägg på Twitter att en nyanländ i klassen inte påverkade villkoren för andra elever negativt. I stället lärde de sig själva mycket eftersom de kunde hjälpa den nyanlända pojken med isländskan.

Här kan du läsa mer om Sveinbjörg Birna Sveinbjörnsdóttirs utspel.