lördag 26 augusti 2017

Sanering av kyrkan i Akureyri kostar miljoner

12,7 miljoner isländska kronor är kostnaden för att sanera fasaden på kyrkan i Akureyri. Prislappen är för hög för församlingen. För att få bort alla spår av de antikristna budskap som sprejats på fasaden måste hela beläggningen ersättas. Om inte hela fasaden byts ut riskerar den att bli fläckig - och det är inte tillåtet eftersom kyrkan är kulturminnesmärkt.

I januari i år vandaliserades fyra kyrkor i Akureyri. En man erkände senare att han sprejat antikristna slagord på kyrkorna. Tre av dem gick lätt att sanera. Men på Akureyrarkirkja, den största kyrkan i Akureyri, syns fortfarande spår av klottret.

Hittills har inga av de metoder som testats gett resultat. Nu står det enligt RÚV klart att det skulle kosta 12,7 miljoner isländska kronor att sanera fasaden. Det är inga pengar som församlingen har. Därför har den vänt sig till myndigheter och institutioner med önskemål om bidrag.

Kyrkan är kulturminnesmärkt. Det innebär att det finns strikta regler för alla arbeten. Om bara de vandaliserade delarna av fasaden skulle saneras skulle kyrkan se fläckig ut. Och det är inte tillåtet eftersom den är skyddad.

Ólafur Rúnar Ólafsson är ordförande för kyrkorådet. Han säger till RÚV att kyrkan nu övervakas av fyra övervakningskameror. Några sådana fanns inte vid tidpunkten för vandaliseringen:
"Vi fick övervakningskameror till skänks och de har nu satts upp och har börjat spela in alla människor som rör sig vid kyrkan. Så vi har möjlighet att titta på inspelningar och se vad som hänt här om behov uppstår på nytt."
Här kan du läsa mer om vandaliseringen av kyrkan i Akureyri.