torsdag 31 augusti 2017

Självständighetspartiet är största parti i Reykjavík

Självständighetspartiet är med bred marginal största parti i Reykjavík. Både Framstegspartiet och Ljus framtid blir utan företrädare i kommunfullmäktige. Dessutom minskar väljarstödet för Socialdemokraterna dramatiskt. Men såväl Folkets parti som Renässans är på väg mot mandat i den isländska huvudstaden. Det visar en mätning utförd av Fréttablaðið.

Nästa års isländska kommunalval är knappt nio månader bort. I Reykjavík är ovissheten stor. I dag finns 15 ledamöter i kommunfullmäktige, men lagen säger att de till nästa val måste utökas till 23. Det är dock en ändring som den nuvarande regeringen vill riva upp - men något sådant förslag har ännu inte lagts i alltinget.

Utökningen av fullmäktige är en konsekvens av en lag som stiftades av en tidigare rödgrön regering. Där beslutades att kommuner som har över 100 000 invånare måste ha mellan 23 och 31 ledamöter i fullmäktige.

Fler platser i fullmäktige innebär sannolikt att det blir enklare för mindre partier att få politiker invalda. Till skillnad från alltinget finns det ingen spärr till fullmäktige. Ofta - men inte alltid - räcker 5 procent av rösterna i Reykjavík till ett mandat, men beroende på hur rösterna fördelas kan det ibland krävas mer.

En ny opinionsmätning utförd av Fréttablaðið visar att det är små förändringar i styrkeförhållandena mellan den styrande majoriteten och oppositionen. Däremot är det stora förändringar i de inbördes styrkeförhållandena.

Självständighetspartiet får 34,2 procent och är med bred marginal störst i kommunen. Jämfört med valet 2014 är det en ökning med 8,5 procentenheter.

Men det är inte säkert att stödet är tillräckligt stort för att kunna få bort den majoritet - bestående av Socialdemokraterna, Ljus framtid, Piratpartiet och Gröna vänstern - som i dag styr Reykjavík. Framstegspartiet tappar nämligen sina platser i fullmäktige. Partiet får bara 2,7 procent, en minskning med 8 procentenheter.

Socialdemokraterna och Ljus framtid är tillsammans med Framstegspartiet mätningens största förlorare. Socialdemokraterna tappar inte bara positionen som största parti. Utöver Självständighetspartiet passeras Socialdemokraterna även av Gröna vänstern.

Nu får Socialdemokraterna 13,7 procent, en tillbakagång med 18,2 procentenheter. Ljus framtid backar med 12,9 procentenheter till 2,7 procent.

Piratpartiet och Gröna vänstern är de två koalitionspartier som går framåt. Gröna vänstern får 17,8 procent, en uppgång med 9,5 procentenheter. Piratpartiet har stöd av 12,4 procent, en ökning med 6,5 procentenheter.

Om detta hade varit ett valresultat hade både Ljus framtid och Framstegspartiet blivit utan företrädare i fullmäktige. I stället hade två nya partier tagit plats i kommunen. Folkets parti får 7,1 procent och Renässans får 5,8 procent.

Övriga partier får 3,6 procent.

Självständighetspartiet hade - om det inte blir någon utökning av antalet platser i fullmäktige - fått sex mandat, Gröna vänstern tre mandat, Piratpartiet och Socialdemokraterna två mandat var samt Renässans och Folkets parti ett mandat var.

En majoritet av väljarna är dock osäkra. Hela 24 procent avstod från att svara, 18 procent hade inte bestämt sig och 12 procent avsåg att rösta blankt eller att inte rösta alls.

Här kan du läsa mer om opinionsläget i Reykjavík.