torsdag 17 augusti 2017

Självständighetspartiets toppnamn lämnar politiken

Halldór Halldórsson kommer inte att toppa Självständighetspartiets lista i kommunalvalet i Reykjavík - trots att han tidigare sagt att han vill fortsätta leda partiet. Själv skriver Halldór Halldórsson att han vill ägna sig åt annat. Men internt finns ett utbrett missnöje. Och många befarar att Självständighetspartiet utan en ny toppkandidat riskerar ännu ett fiaskoval.

Självständighetspartiet i Reykjavík försöker just nu avgöra hur valsedeln i kommunalvalet nästa vår ska bestämmas. Ett förslag är att rösta bland medlemmarna om listans toppkandidat. Resterande platser ska avgöras av en nämnd. Tanken är att beslutet ska tas redan den 21 oktober i år - mer än sju månader före valdagen.

Det råder dock ingen enighet bakom förslaget. Samma förslag lades fram inför valet 2014, men drogs tillbaka.

Efter två mandatperioder i opposition finns ett stort missnöje inom Självständighetspartiet. Länge var det närmast en självklarhet att partiet skulle styra Islands största kommun. Om inte partiet lyckas återta makten i vår fördjupas den interna krisen ytterligare. Av opinionsmätningar att döma kommer det att bli en tuff uppgift.

När Halldór Halldórsson inför förra kommunalvalet flyttade från Ísafjörður till Reykjavík var uppdraget att vinna valet och återta makten. Så blev det inte. I stället blev det fyra år till i opposition där Självständighetspartiet inte haft några politiska framgångar.

Före sommaren sade Halldór Halldórsson att han tänkte ställa upp för omval. Han upprepade beskedet bara för någon vecka sedan. Nu har han ändrat sig. I ett uttalande på Facebook skriver Halldór Halldórsson att han lämnar kommunpolitiken efter valet i man nästa år:
"Beslutet togs nu i augusti när jag såg på dåtid och framtid med en viss distans under semestern. Framöver finns ett viktigt beslut att fatta inom kommunpolitiken för Självständighetspartiets gräsrötter, och det är enligt min mening rimligt att min position till att kandidera eller inte kandidera föreligger som nuvarande ledare innan kandidaturfrågornas organisering beslutas."
Spekulationerna om vem som ska toppa listan satte i gång redan innan Halldór Halldórssons kovändning blev känd. Två namn som ofta nämns är Borgar Þór Einarsson och Svanhildur Hólm Valsdóttir. Han är assistent åt utrikesminister Guðlaugur Þór Þórðarson och hon åt statsminister Bjarni Benediktsson.

Varken Svanhildur Hólm Valsdóttir eller Borgar Þór Einarsson har lämnat något besked om en eventuell kandidatur. Bägge betraktas internt som starka kort som skulle kunna leda partiet till ett bra valresultat.

Andra namn som nämns i spekulationerna är Kjartan Magnússon och Áslaug Friðriksdóttir. Bägge representerar i dag Självständighetspartiet i kommunfullmäktige. Men internt är det många som ställer sig tveksamma till att någon av dem skulle ha de egenskaper som krävs för att leda partiet till valseger.

Här kan du läsa mer om opinionsläget i Reykjavík.