tisdag 1 augusti 2017

Skapar 20 mil lång vandringsled längs södra Vatnajökull

Den första etappen mellan Fjallsárlón och Jökulsárlón är redan klar. Inom kort öppnas etappen mellan Haukafell och Skálafell. Därefter fortsätter arbetet med att skapa en 20 mil lång vandringsled längs södra Vatnajökull. När etapp nummer två invigs längre fram i augusti är fyra mil av den totala sträckan färdiga.

För fem år sedan påbörjade kommunen Hornafjörður arbetet med att skapa en 20 mil lång vandringsled längs Vatnajökulls södra sida. Även nationalparken Vatnajökull och turismföretagare i regionen medverkar i projektet.

När leden är klar kommer den att sträcka sig från Skaftafell i väster till Lónsöræfi i öster. Vandringsleden kallas Jöklaleiðin eftersom sträckningen till stor del följer Vatnajökull.

Den första etappen - som kallas Breiðármörk - har redan öppnats. Den är 15 kilometer och går mellan glaciärlagunerna Jökulsárlón och Fjallsárlón. Den passerar också en tredje glaciärlagun, nämligen Breiðárlón.

Nästa etapp kallas Mýrajöklar. Den är 22 kilometer och löper från Haukafell till Skálafell. Längs denna sträcka finns många glaciärälvar. Över tre av älvarna har nu gångbroar byggts för att underlätta för vandrare.

Mýrajöklar invigs längre fram i augusti. Precis som Breiðármörk har leden märkts ut med stickor. På flera platser längs Breiðármörk finns informationstavlor om naturen i närområdet på både isländska och engelska. Till Mýrarjöklar finns en e-guide som vandrare kan ladda ned innan de ger sig av. Det har också tagits fram en karta över området.

Vandringsleden går på låglandet och har få större stigningar. Att gå hela eller delar av sträckan är därför inte särskilt krävande. Leden ansluter till andra vandringsleder som går upp på Vatnajökull. Dessa leder är dock betydligt mer utmanande.

Árdís Erna Halldórsdóttir, som är turismansvarig i Hornafjörður, säger i Morgunblaðið att den som vandrar längs leden kan räkna med en mängd olika typer av naturupplevelser:
"Vi är rika på vandringsleder här i området och detta är tänkt som en ryggradsdel som binder ihop dem alla. ... Där finns glaciärer och glaciärlaguner, olika geologiska formationer och flora liksom mycket fågelliv."
Både i Skaftafell och Lónsöræfi - där leden börjar och slutar - finns möjligheter att övernatta. På flera platser längs vandringen är det också möjligt att övernatta. Eftersom leden går genom nationalparken Vatnajökull är det till exempel inte tillåtet att tälta på annat än campingplatser.