lördag 5 augusti 2017

Vatten är islänningarnas bästa botemedel mot baksmälla

Att dricka vatten är bästa sättet att göra sig av med baksmälla. Men många islänningar använder andra knep som att ta värktabletter, att äta fet mat eller att dricka sportdryck eller kaffe. Kvinnor äter oftare fet mat eller tar värktabletter för att bli kvitt baksmällan. Män föredrar i stället kaffe och sportdrycker. Det visar en undersökning utförd av MMR.

På Island firas just nu köpmannahelgen - sommarens i särklass största festhelg. Det är allt annat än osannolikt att många islänningar kommer att vakna upp bakfulla åtminstone någon av dagarna. Nu har MMR tagit reda på vad de gör för att bli fria från baksmällan.

Hela 40 procent dricker vatten för att kurera sig. Vidare är det 24 procent som tar värktabletter, 21 procent som äter fet mat, 14 procent som dricker sportdryck, 9 procent som dricker kaffe, 7 procent som äter rostat bröd eller annan kolhydratrik mat, 2 procent som äter soppa och 1 procent som tar kosttillskott. Dessutom är det 10 procent som har någon annan metod.

Återställaren är inte särskilt populär. Det är bara 3 procent som dricker mer alkohol för att bli kvitt baksmällan.

Men det är också 33 procent som säger att de aldrig dricker alkohol eller aldrig blir bakfulla. Och 13 procent svarar att de inte gör något särskilt för att kurera baksmällan utan i stället väntar ut den.

Valet av metod för att bli fri från baksmällan skiljer sig mellan olika grupper. Kvinnor föredrar oftare värktabletter och fet mat. Män väljer i större utsträckning sportdryck och kaffe. Män struntar i högre grad att göra något åt baksmällan. Däremot är det fler kvinnor som uppger att de aldrig blir bakfulla.