måndag 7 augusti 2017

Vill se särskilda skolor för asylsökande i Reykjavík

Skolgång för barn till asylsökande som kanske inte får stanna i landet utgör en stor kostnad för kommunen. Därför bör dessa barn placeras i särskilda skolor. Om de får stanna på Island flyttas de till vanliga skolor i Reykjavík. Det förslaget kommer från Framstegspartiets Sveinbjörg Birna Sveinbjörnsdóttir. Men förslaget får kritik även från partikamrater.

En rad främlingsfientliga utspel med udden riktad mot muslimer tog Framstegspartiet och Sveinbjörg Birna Sveinbjörnsdóttir in i kommunfullmäktige i Reykjavík. I rådhuset har partiet inte haft några nämnvärda framgångar. Vem som ska toppa partiets lista i valet nästa vår är oklart.

Sveinbjörg Birna Sveinbjörnsdóttir var en nödlösning i valet 2014. En rad etablerade politiker tillfrågades om att toppa listan, men samtliga backade ur. Hennes oväntade utspel om ett planerat moskébygge i Reykjavík fick stor uppmärksamhet. Det ledde också Framstegspartiet till den största valframgången i kommunen på länge.

Men kritiken mot Sveinbjörg Birna Sveinbjörnsdóttir var hård. Partiets liberala falang med flera tunga namn i spetsen sågade utspelet. Den dåvarande partiledaren och statsministern Sigmundur Davíð Gunnlaugsson backade dock upp henne. Han hävdade att debatten var ett resultat av osaklig rapportering i medierna.

Nu delar Sveinbjörg Birna Sveinbjörnsdóttir ännu en gång Framstegspartiet. Det var i Útvarp Saga som hon diskuterade kostnader för asylsökande. Utan att nämna några siffror hävdade hon att kommunen genom att erbjuda skolgång hade stora utgifter som ofta inte gav något i gengäld.

Sveinbjörg Birna Sveinbjörnsdóttir föreslog att barn som väntar på asyl ska placeras i särskilda skolor. Om de får uppehållstillstånd flyttas de till en vanlig kommunal skola i Reykjavík.

Hon sade sig inte vara emot att asylsökande barn fick undervisning i väntan på beslut. Men hon ansåg att de i vanliga klasser krävde mycket av lärarnas tid. I vanliga klasser gick deras närvaro ut över andra elever. Därför förde hon fram idén om särskilda klasser för asylsökande.

Guðfinna Jóhanna Guðmundsdóttir är den andra av Framstegspartiets två ledamöter i kommunfullmäktige i Reykjavík. Hon säger till Vísir att hon är helt emot särskilda skolor för asylsökande. Hon uppger också att många partimedlemmar har hört av sig till henne för att uttrycka sitt missnöje med Sveinbjörg Birna Sveinbjörnsdóttirs förslag:
"Detta är inte min åsikt och detta är inte Framstegspartiets åsikt eller politik, utan detta är Sveinbjörg Birnas personliga åsikt."
Guðfinna Jóhanna Guðmundsdóttir anser att det är fel att tala om skolgång för asylsökande som en utgift som inte ger kommunen något tillbaka.

Mothugg kom också från Framstegspartiets ungdomsförbund. I ett uttalande skriver ledningen att partiet står bakom mänskliga rättigheter och motsätter sig alla former av diskriminering:
"Unga framstegspartister stödjer mottagandet av asylsökande på Island. Det är viktigt att visa ansvar i det internationella samfundet och att välkomna dem som lever i krigssituationer eller förtryck. Processtiden för asylsökande behöver också påskyndas. Vi är eniga om att vi vill stödja bättre integration av invandrare i det isländska samhället. Barn får aldrig diskrimineras under några omständigheter."
Kritik kom också från Brynhildur Bolladóttir, informationsansvarig för Röda korset. Precis som Framstegspartiets ungdomsförbund poängterar hon i ett öppet brev att Island har anslutit sig till FN:s barnkonvention:
"Utbildning är aldrig meningslös. Personer som tvingas att fly sina hemtrakter och söka internationellt skydd i ett annat land gör det inte för skojs skull. Asylsökande barn som går i skola på Island har fått utbildning som de annars inte hade fått. De hade annars suttit sysslolösa och väntat på sitt öde i ett nytt land långt från vänner och familj. Vissa av dessa barn får internationellt skydd här och fortsätter att gå i skola, får efter någon tid även isländskt medborgarskap och är lika värdiga samhällsmedborgare som alla som har varit så lyckliga att de har fötts här i landet."
Här kan du läsa mer om Sveinbjörg Birna Sveinbjörnsdóttir.