söndag 24 september 2017

Björn Ingi Hrafnsson grundar Samarbetspartiet

Samarbetspartiet är namnet på ett nytt parti grundat av Björn Ingi Hrafnsson. Men själv tänker han inte kandidera för partiet. Men namnet har tidigare kopplats till Sigmundur Davíð Gunnlaugsson, tidigare statsminister och alltingsledamot för Framstegspartiet. Han är sedan länge nära vän med Björn Ingi Hrafnsson.

Nyligen lyckades Björn Ingi Hrafnsson rädda sig undan personlig konkurs och fängelse. Han sålde då alla de tunga titlarna ur det medieimperium som han de senaste åren byggt med lånade pengar. Vem som står bakom affären är inte känt - men köparen ansåg uppenbarligen att priset för de skuldtyngda medierna var just den summa som behövdes för att rädda Björn Ingi Hrafnsson.

Björn Ingi Hrafnsson är tidigare kommunpolitiker i Reykjavík för Framstegspartiet. Han är också personlig vän till Sigmundur Davíð Gunnlaugsson, tidigare statsminister och alltingsledamot för Framstegspartiet. Enligt rykten ska Sigmundur Davíð Gunnlaugsson ha hjälpt Björn Ingi Hrafnsson med finansieringen av den växande mediekoncern som nu kollapsat.

Länge har det spekulerats i en återkomst till politiken för Björn Ingi Hrafnsson. Det har också spekulerats i att Sigmundur Davíð Gunnlaugsson är på väg att lämna Framstegspartiet. Sedan han förra hösten förlorade kampen om ordförandeskapet har han sällan varit i alltinget och betraktas av övriga i alltingsgruppen närmast som en politisk vilde.

Nu har Björn Ingi Hrafnsson registrerat ett domännamn för Samarbetspartiet. Men han säger till Vísir att han själv inte tänker kandidera för det nya partiet:
"Jag ville bara delta i att skapa en ny medborgerlig kraft där jämlikhet, rättvisa och framsteg har en nyckelroll. Jag är säker på att starka parter kommer att ansluta sig till oss inom kort och grunda detta parti på formellt sätt och leda det. Jag ser framför mig att de kommer från olika håll - även personer som tidigare inte har haft någon roll på den politiska scenen."
Sigmundur Davíð Gunnlaugsson har hittills sagt att han kommer att kandidera för Framstegspartiet i det kommande valet.

Intressant är att journalisten Sigurjón M. Egilsson redan i april i år i Miðjan skrev att han skulle lämna Framstegspartiet och grunda Samarbetspartiet. Där skulle han få sällskap av bland annat Vigdís Hauksdóttir, som även hon representerat Framstegspartiet i alltinget.

Elsa Lára Arnardóttir, som nu sitter i parlamentet, nämndes som en tänkbar kandidat. Hon meddelade på Facebook i går att hon inte ställer upp för Framstegspartiet i det kommande nyvalet. Men hon skriver också att hon tänker fortsätta arbeta för partiet.

Här kan du läsa mer om Björn Ingi Hrafnssons kollapsade medieimperium.