måndag 11 september 2017

Folkomröstning om union mellan Garður och Sandgerði

Om två månader folkomröstar invånarna i Garður och Sandgerði om ett samgående mellan kommunerna. Om det blir ett ja går kommunerna ihop vid årsskiftet. Den nya kommunen blir då Islands sjuttonde största. Enligt en rapport från KPMG skulle kommunen kunna ge bättre service och få stabilare ekonomi, men samtidigt riskerar invånare att uppleva att beslutsfattandet blir mer avlägset.

Inför kommunalvalen i maj nästa år pågår diskussioner om samgåenden på flera platser i landet. I dag har Island 74 kommuner. Det ser dock ut som att det antalet kommer att minska. Planer på samgående finns i bland annat Skagafjörður och på Snæfellsnes.

Men de längst gångna planerna finns på Suðurnes. Nu står det klart att invånarna i Sandgerði och Garður folkomröstar om ett samgående den 11 november i år.

Om en majoritet i både Sandgerði och Garður säger ja går kommunerna ihop vid årsskiftet. Ett första gemensamt kommunfullmäktige väljs då i maj 2018.

Sandgerði och Garður har växt snabbt de senaste åren. Den största arbetsgivaren i regionen är flygplatsen i Keflavík. Samtidigt som allt fler jobbar i anslutning till flygplatsen har också allt fler sökt sig till grannkommunerna eftersom fastighetspriserna är något lägre. Befolkningen i Sandgerði och Garður är också yngre än riksgenomsnittet.

Vid årsskiftet bodde 1 708 personer i Sandgerði och 1 511 personer i Garður. Med totalt 3 219 invånare skulle en sammanslagen kommun bli landets sjuttonde största. Den gemensamma arealen är 86 kvadratkilometer.

I en rapport från KPMG undersöks konsekvenserna av ett samgående. Enligt rapporten finns det många fördelar med en kommunsammanslagning. Tillsammans får Garður och Sandgerði stabilare ekonomi och större möjligheter att ge invånarna god service. Sedan tidigare finns ett omfattande samarbete mellan kommunerna.

Men det finns också nackdelar med en union. Det kan bli så att invånarna upplever att beslutsfattandet blir mer avlägset och att demokratin försämras.

Något förslag på namn finns ännu inte. Där kommer kommunerna att vända sig till invånarna för att få in idéer. En som redan tagit fram förslag är komikern Jón Gnarr. I en skämtsam omröstning på Twitter segrade Sandgarður med 38 procent före Garðabær med 32 procent, Garðsandur med 17 procent och Gerðigarður med 13 procent.

På sikt är sannolikt fler samgåenden på väg i regionen. Den största kommunen i regionen, Reykjanesbær där Keflavík är centralort, har visat intresse för att gå ihop med både Garður och Sandgerði. Reykjanesbær har dock fått nej. Det svaret lär inte ändras förrän kommunen fått ordning på den skuldtyngda ekonomin.

Här kan du läsa mer om det planerade samgåendet.