onsdag 27 september 2017

Gryning ställer upp i nyvalet på Island

För tredje gången ställer Gryning upp i alltingsvalet. För fyra år sedan blev Gryning största parti utanför parlamentet - men förra året var partiet längre ifrån mandat i alltinget. Gryning skriver på Facebook att tiden till nyvalet den 28 oktober är knapp, men att partiet inte får missa den möjlighet som det innebär.

Gryning bildades inför valet 2013. Där samlades bland annat personer som tidigare varit aktiva inom Rörelsen, Medborgarrörelsen och Liberalerna.

Med 3,1 procent av rösterna blev Gryning största parti utanför alltinget. Valresultatet räckte inte till några mandat, men väl till partistöd. I förra årets val gick det sämre. Då fick Gryning bara 1,7 procent. Avståndet till femprocentsspärren ökade alltså samtidigt som partistödet försvann.

Nu gör Gryning ett tredje försök att komma in i alltinget. Partiet skriver att tiden till nyvalet är knapp, men att det är en möjlighet att föra ut Grynings politik som inte får gå till spillo. Det handlar om att "förändra det isländska samhället till ett samhälle där alla kan trivas och leva ett anständigt liv i stället för det nära vänner-samhälle som vi lever i i dag".