torsdag 21 september 2017

Gunnar Bragi Sveinsson kan få tung utmanare

Gunnar Bragi Sveinsson kan inte vara säker på översta platsen på Framstegspartiets lista i den nordvästra valkretsen. Tungviktare inom partiet som anser att han svikit i viktiga frågor letar nu efter utmanare. Namn som nämns är tidigare alltingsledamoten Ásmundur Einar Daðason och kommunpolitikern Stefán Vagn Vagnsson.

Uppväxt i Sauðárkrókur har Gunnar Bragi Sveinsson sina rötter i Framstegspartiets maktbas i Skagafjörður. Men som utrikesminister var det många som ansåg att han svek regionens intressen. Gunnar Bragi Sveinsson lade stor vikt vid att Island ställde sig bakom EU:s och Natos sanktioner mot Ryssland.

De ryska motsanktionerna drabbade det isländska fisket och jordbruket. Och där har Kaupfélag Skagfirðinga - kooperativet i Skagafjörður som är en storspelare i näringslivet och har stort inflytande i partiet - stora intressen. En utbredd åsikt var att Gunnar Bragi Sveinsson skulle ha tagit ställning för regionens basnäringar i stället för EU.

Trots ett betydligt svagare internt stöd var Gunnar Bragi Sveinsson den som toppade Framstegspartiets lista i den nordvästra valkretsen i senaste alltingsvalet. Men den här gången letar motståndarna efter en verklig utmanare. Gunnar Bragi Sveinsson säger till Eyjan att han känner till att det finns medlemmar som vill ha någon annan överst på listan:
"Jag är inte orolig. Jag kandiderar på nytt och anser mig kunna göra nytta. Jag ger mig in i detta med partiets intressen i första hand."
Tänkbara utmanare som det spekuleras kring är Ásmundur Einar Daðason och Stefán Vagn Vagnsson. Ásmundur Einar Daðason satt i alltinget mellan 2009 och 2016. Han valdes in för Gröna vänstern, men blev politisk vilde 2011 i protest mot den dåvarande rödgröna regeringens EU-politik. Senare anslöt han sig till Framstegspartiet. Stefán Vagn Vagnsson har i sju år varit Framstegspartiets ledare i kommunfullmäktige i Skagafjörður.

Här kan du läsa mer om Gunnar Bragi Sveinsson.