lördag 16 september 2017

Invandringskritiker blir invandrare - emigrerar till Spanien

I Frihetspartiet skulle Gústaf Níelsson kämpa mot invandring till Island. Nu blir han själv invandrare. På Facebook skriver Gústaf Níelsson att han flyttar till Spanien för gott. Han har också sålt alla ägodelar på Island. Nu rosar han livet södra Europa där han slipper skrapa isiga bilfönster och har nära till golfbanan.

Gústaf Níelsson var länge en kontroversiell medlem i Självständighetspartiet. Vid flera landsmöten presenterade han förslag som riktade sig mot invandring - och i synnerhet mot muslimer. Men de senaste åren har det blivit en rad partibyten.

Då han fortfarande var med i Självständighetspartiet erbjöds han av Framstegspartiet en plats i Reykjavíks råd för mänskliga rättigheter. Inbjudan kom från Sveinbjörg Birna Sveinbjörnsdóttir, som nyligen lämnade partiet efter en rad kritiserade uttalanden om invandring, asylsökande och flyktingmottagande.

Inför förra valet gick han med i Isländska folkfronten - ett parti där motståndet mot islam, EU och flyktingmottagande står i centrum. Men efter en personlig konflikt hoppade han av partiet. Nyligen var han i stället med om att grunda Frihetspartiet, ett parti vars politik på pappret närmast ser ut som en karbonkopia av Isländska folkfrontens partiprogram.

Gústaf Níelsson var en av de personer som skulle kandidera för Frihetspartiet i kommunalvalet i Reykjavík i maj nästa år. Men så blir det inte. På Facebook skriver Gústaf Níelsson att han och hustrun nu flyttat till Spanien. Alla ägodelar på Island har sålts. Han verkar också mycket nöjd med tillvaron i det nya hemlandet:
"På Spaniens lågland har man inte vinden rakt emot sig och de behöver aldrig skrapa bilrutor. I Spanien är tusenlappen värdefull och folket vänligt och det som betyder desto mer: hälsovårdscentralen finns på granngatan, baren på sjuttio stegs avstånd och stadsbibliotekets på femtio steg - för att inte tala om fem golfbanor inom tio minuters köravstånd."
Det enda Gústaf Níelsson säger sig sakna är stämningen på badhuset i Reykjavík.

Här kan du läsa mer om Frihetspartiet.