söndag 17 september 2017

Islands statsminister föreslår nyval 4 november

När statsminister Bjarni Benediktsson i går träffade president Guðni Th. Jóhannesson lämnade han in sin avskedsansökan. Men han bad inte om att få upplösa alltinget och utlysa nyval. Bjarni Benediktssons förslag till valdag är den 4 november. Men i det tysta försöker han bilda en ny koalition. Hittills har han inte lyckats.

Bjarni Benediktsson var i går den första partiledaren som anlände till presidentens residens på Bessastaðir. Där lämnade han in regeringens avskedsansökan. Guðni Th. Jóhannesson bad honom att fortsätta som statsminister tills en ny regering har bildats.

Men Bjarni Benediktsson bad inte om att få upplösa alltinget och utlysa nyval. Han sade efter mötet att han vill komma överens med övriga partier i alltinget om valdagen. Bjarni Benediktssons förslag är den 4 november. Det är hittills inget parti som motsätter sig detta datum.

I det tysta har Bjarni Benediktsson haft upprepade kontakter med Framstegspartiets ledare Sigurður Ingi Jóhannsson. Förhoppningen är att Framstegspartiet ska ta Ljus framtids plats i en majoritetskoalition tillsammans med Renässans. Hittills har samtalen inte lett till något resultat.

Framstegspartiets alltingsgrupp har vid två tillfällen diskuterat möjligheterna att sätta sig i en regering. Bägge gångerna har alltingsgruppen varit enig om att säga nej. Framstegspartiet kan inte tänka sig att ingå i en regering tillsammans med Renässans.

När det gäller marknadsfrågor står Framstegspartiet och Renässans mycket långt ifrån varandra. Renässans är Islands mest marknadsliberala parti medan Framstegspartiet har sina rötter i bonderörelsen och sina kärnväljare på landsbygden - och där är motståndet stort mot reformer som skulle slå mot lantbruket och de statsbidrag som finansierar näringen.

Marknadsfrågorna har avgörande betydelse för bägge partierna. Därför är det inte troligt att Bjarni Benediktsson lyckas övertala Renässans och Framstegspartiet att bilda regering med Självständighetspartiet.

Just nu är det dessutom osäkert hur Bjarni Benediktssons interimsregering ska se ut. Renässans lämnar besked om deltagande i en regering fram till nyvalet först efter helgen. Ljus framtid har redan sagt ja till att stanna kvar i regeringen tills en ny finns på plats - men i fredags sade Bjarni Benediktsson att han inte ville ha några företrädare för Ljus framtid i interimsregeringen.

Samtidigt står det klart att Bjarni Benediktsson verkar ha spridit informationen om att hans far Benedikt Sveinsson undertecknat ett rekommendationsbrev åt en dömd pedofil som sökte upprättelse. Han har tidigare sagt att han inte kunnat diskutera frågan eftersom justitiedepartementet gjort bedömningen att det rört sig om uppgifter belagda med sekretess.

Davíð Oddsson, chefredaktör för Morgunblaðið samt tidigare ordförande för Självständighetspartiet och statsminister, skriver i lördagens ledare att han själv fick två mejl från en annan dömd sexualförbrytare. Även här ville sexbrottslingen få hjälp med ett rekommendationsbrev för att kunna söka upprättelse.

De två var bekanta eftersom de studerade juridik tillsammans vid Háskóli Íslands. Davíð Oddsson valde dock att inte besvara mejlen.

När Bjarni Benediktsson och Davíð Oddsson träffades över en lunch i torsdags berättade han att pappan Benedikt Sveinsson hade undertecknat ett rekommendationsbrev. Han sade också att Benedikt Sveinsson senare samma dag skulle gå ut med informationen i ett uttalande.

Davíð Oddsson fick alltså kännedom om statsministerns kopplingar till den pedofil som fått upprättelse. Och han fick det innan allmänheten fått samma information. Bjarni Benediktsson visste då att uppgifterna snart skulle bli offentliga, men han ansåg alltjämt att han inte kunde berätta samma sak för allmänheten.

Den dömde pedofilen vände sig inte bara till Benedikt Sveinsson. Han fick också ett rekommendationsbrev från Sveinn Eyjólfur Matthíasson, vd för bussföretaget Kynnisferðir. Bolaget ägs av Bjarni Benediktssons familj. Mannen hade tidigare varit anställd i företaget.

Bjarni Benediktsson har enligt Stundin fler kopplingar till den dömde mannen. Efter att han av sin styvdotter polisanmälts för en lång rad sexuella övergrepp sökte han juridisk rådgivning från Bjarni Benediktsson - som då arbetade som jurist - och Brynjar Níelsson, den advokat som i dag sitter i alltinget för Självständighetspartiet och leder den konstitutions- och tillsynsnämnd som har behandlat frågorna om återupprättelse och återställt fläckfritt rykte för dömda sexualförbrytare.

En annan fråga som Bjarni Benediktsson behöver lösa är budgeten. Regeringens budgetproposition lades fram i veckan, men det finns ingen majoritet i alltinget för det befintliga förslaget. Om det blir nyval blir det sannolikt den nya regeringen som får lägga budgeten för 2018. Därför kan de ekonomiska prioriteringarna för nästa år också bli en viktig valfråga.

Här kan du läsa mer om regeringskrisen.