torsdag 14 september 2017

Ny mångmiljonförlust för Harpa i Reykjavík

Harpas ekonomi fortsätter att försämras. Förra året gjorde konsert- och kongresshuset i Reykjavík en förlust på 669 miljoner isländska kronor - trots ett bidrag på 160 miljoner från staten och kommunen. Sedan invigningen 2011 har Harpa förlorat över 3 miljarder kronor. Nu hotas dessutom fyra konserter med Sigur Rós i slutet av året efter en misstänkt biljettbluff.

Konsert- och kongresshuset Harpa i Reykjavík invigdes våren 2011. Då hade staten och Reykjavíks kommun tagit över ansvaret för byggnaden sedan finansiärerna försvunnit i samband med finanskraschen. Kommunen och staten delade inte bara på byggkostnaderna. För att undvika konkurs har de fortsatt pumpa in skattepengar i verksamheten.

Harpa gjorde under 2016 en förlust på 669 miljoner isländska kronor. Det är en försämring med 24 procent jämfört med föregående år. Totalt uppgår nu förlusterna till 3,4 miljarder isländska kronor sedan invigningen 2011.

Det är framför allt utgifterna som skenar. De växte förra året med 319 miljoner. Samtidigt ökade intäkterna med 215 miljoner. För de nya intäkterna var uthyrning till konserter, möten och konferenser den viktigaste källan.

Något slut på de ständiga förlusterna tycks inte vara nära. Förra året fick Harpa ett bidrag från staten och kommunen på 160 miljoner. I år stiger skattebetalarnas nota till 450 miljoner för att täcka underskottet.

I veckan utsågs en delvis ny ledning för Harpa. Den nya styrelsen har i uppdrag att försöka få stopp på förlusterna. Verksamheten ska omstruktureras - men vad det kommer att innebära är inte klart.

En faktor som kan hjälpa Harpa är fastighetsskatten. Den har varit en ständig stridsfråga mellan Harpa och myndigheterna. Nu har Yfirfasteignamatsnefnd kommit fram till att det tidigare taxeringsvärdet är ogiltigt. Ett lägre taxeringsvärde skulle ge lägre fastighetsskatt och därmed större förutsättningar för att vända den ekonomiska utvecklingen.

En faktor som däremot kan försämra Harpas ekonomi ytterligare är de fyra konserter med Sigur Rós som ska äga rum mellan jul och nyår. Konsertserien äventyras nu av en misstänkt biljettbluff.

Det handlar om en konsertarrangör som enligt Fréttablaðið ska ha fått ett förskott från intäkterna från biljettförsäljningen på 35 miljoner isländska kronor. Pengarna skulle ha använts till utgifter i samband med konserterna. Men i stället ska arrangören ha stoppat pengarna i egen ficka.

Konsertarrangören ska ha sparkats från uppdraget. Förskottet är dock försvunnet. Om inte det går att få tillbaka kan konsertserien vara hotad.

Frågan är vem som ska stå för kostnaderna om det inte går att återfå pengarna. Konsertarrangören ska enligt Fréttablaðið inte ha haft rätt att kräva något förskott. Harpas vd Svanhildur Konráðsdóttir ska heller inte ha haft rätt att betala ut något förskott. Utbetalningen ska ha stått i strid med Harpas rutiner.

Georg Holm, basist i Sigur Rós, säger i Fréttablaðið att han inte vill kommentera några detaljer om förskottet till arrangören:
"Det är visst ett problem där och vi försöker att lösa det med Harpa."
Svanhildur Konráðsdóttir vill inte heller kommentera uppgifterna.

Här kan du läsa mer om Harpas ekonomiska problem.