lördag 16 september 2017

Regeringspartier i ordkrig efter besked om nyval på Island


Nyval är enda alternativet. I alltinget finns ingen möjlighet att bilda en majoritetsregering. Det är statsminister Bjarni Benediktssons slutsats efter att Ljus framtid hoppat av regeringssamarbetet. I dag är samtliga partiledare kallade till president Guðni Th. Jóhannesson. Där väntas Bjarni Benediktsson lämna in sin avskedsansökan.

Besvikelsen inom Självständighetspartiet var stor när Ljus framtid sent i torsdags kväll tog beslut om att lämna regeringssamarbetet. Partiet hänvisade till en förtroendespricka som var omöjlig att överbrygga. Några timmar senare meddelade Renässans att nyval var den bästa lösningen eftersom partierna i alltinget behövde förnya sina mandat från väljarna.

De senaste månaderna har beslut om att ge dömda sexförbrytare upprättelse. Denna upprättelse är nödvändig för att få det som kallas obefläckat rykte - något som i sin tur är nödvändigt för att till exempel kunna få arbeta som advokat och att kandidera i allmänna val.

Justitieminister Sigríður Á. Andersen har redan sagt att hon vill avskaffa bestämmelsen eftersom den är otidsenlig. Men i veckan framkom det att Benedikt Sveinsson, far till statsminister Bjarni Benediktsson, undertecknat ett rekommendationsbrev för upprättelse åt en dömd pedofil.

Sigríður Á. Andersen informerade Bjarni Benediktsson om detta i slutet av juli. En månad tidigare hade justitiedepartementet gett beskedet att det inte var tillåtet att lämna ut uppgifter om vilka som undertecknat rekommendationsbrev. Det beslutet revs upp i veckan efter en juridisk prövning.

Nu anklagas Sigríður Á. Andersen för att ha försökt mörklägga kopplingarna till Bjarni Benediktsson. Detta har hon konsekvent förnekat.

När Bjarni Benediktsson i går eftermiddag kallade till presskonferens var det efter samtal med alla partier utom Socialdemokraterna och Piratpartiet. Han sade att det parlamentariska läget var lika låst som efter valet i oktober förra året. Det fanns inga möjligheter för honom att bilda en ny majoritetsregering. Därför såg han inget annat alternativ än nyval.

Bjarni Benediktsson sade att politikerna i alltinget hade svikit väljarna eftersom de inte hade förstått hur angeläget det varit att avskaffa lagen om upprättelse. Han ansåg att lagen inte återspeglade dagens värderingar. Inte heller tog den tillräcklig hänsyn till brottsoffer - i synnerhet när det gällde grova brott som sexuella övergrepp mot barn.

Men han försvarade partiets hantering av frågan. Besluten om upprättelse hade fattats enligt isländsk lag och praxis. Bjarni Benediktsson hade själv inget att dölja.

Han gick också till hårt angrepp mot Ljus framtid. Bjarni Benediktsson sade att han nu lärt sig läxan att inte förlita sig på små partier utan historia och utan en verklig folkrörelse bakom. Han efterlyste starka ledare som folket kunde lita på och som kunde bygga vidare på dagens starka ekonomiska läge.

Bjarni Benediktsson sade att han blivit chockad över att få veta att hans far undertecknat ett rekommendationsbrev åt den barndomsvän som dömts för en lång rad sexuella övergrepp mot barn. Det var något han själv aldrig skulle kunna tänka sig att skriva under. Men detta var inget som enligt Bjarni Benediktsson påverkade hans ställning som partiledare.

Samtliga partiledare har i dag kallats till president Guðni Th. Jóhannessons residens på Bessastaðir. Bjarni Benediktsson är först klockan 11 lokal tid. Där väntas han lämna in sin avskedsansökan. Om inte Guðni Th. Jóhannesson ser någon uppenbar möjlighet att bilda ny regering kommer han inte att motsätta sig att nyval utlyses.

Bjarni Benediktsson sade i går att han vill se nyval i oktober. Datumet för valet kommer att bestämmas efter samråd med övriga partier. Det enda formella kravet är att valet får ske tidigast 45 dagar efter att det tagits beslut om nyval.

Stämningen mellan de tre regeringspartierna sjönk i går snabbt under fryspunkten. En lång rad självständighetspartister dömde ut Ljus framtids agerande som oansvarigt. De hävdade också att den förtroendespricka som partiet hänvisade till var ett påhitt. Flera antydde också att Ljus framtids verkliga motiv till agerande var partiets svaga opinionssiffror.

I den interimsregering som ska leda Island fram till nyvalet kommer inte Bjarni Benediktsson att acceptera några representanter från Ljus framtid. Det beskedet gav han i anslutning till presskonferensen.

Men även Renässans ställde ultimatum. Partiet krävde i ett pressmeddelande i går kväll att Bjarni Benediktsson och Sigríður Á. Andersen måste kliva åt sidan så länge som turerna kring att ge sexualförbrytarna upprättelse behandlas. Samma krav riktas mot Brynjar Níelsson, ordförande för alltingets konstitutions- och tillsynsnämnd.

Renässans vill också att turerna kring upprättelsebesluten utreds till fullo innan Island går till nyval.

Bjarni Benediktsson var i går den enda partiledaren som inte förespråkade nyval. Framstegspartiet öppnade en dörr på glänt mot ett regeringssamarbete, men ordföranden Sigurður Ingi Jóhannsson sade att partiet inte kunde gå med på att bara ta över Ljus framtids roll. För att sätta sig i en regering ställde partiet en rad krav - och det var uppenbarligen mer än vad som gick att komma överens om.

Piratpartiet meddelade att alltinget först borde rösta för en ny grundlag och därefter hålla nyval. Det nya parlamentet skulle då kunna fastställa förändringarna i grundlagen. Inget annat parti talade under gårdagen om grundlagsfrågan.

Från Socialdemokraterna och Gröna vänstern nämndes nyval som enda lösningen. Båda är partier som har goda förhoppningar om ett bättre valresultat än i alltingsvalet för ett knappt år sedan.

Även om det är frågan om upprättelse för brottslingar som fäller regeringen så är den långt ifrån den enda frågan som fått samarbetet att kollapsa. Inget av de tre regeringspartierna har varit entusiastiska över samarbetet. Koalitionen sågs som en av de minst dåliga lösningarna på ett parlamentariskt läge ingen ville ha.

Inte heller är något av de tre partierna riktigt nöjda med den budgetproposition som presenterades i veckan. Dessutom står det redan klart att det inte finns majoritet för budgeten i alltinget. Regeringspartierna har minsta möjliga majoritet med 32 mandat av 63. Flera regeringspolitiker har redan sagt att de inte stödjer budgeten utan stora förändringar.

Hur budgetarbetet ska fortgå är oklart. Förra året fick partierna i alltinget gemensamt komma överens om en budget eftersom det inte fanns någon regering. Ett liknande förfarande kan bli aktuellt även i år.

Självständighetspartiet har sedan tidigare utlyst landsmöte till första helgen i november. Där har Bjarni Benediktsson sagt att han kandiderar för omval. I nuläget sluter den övriga partitoppen upp bakom honom. En som skulle kunna utmana honom är utrikesminister Guðlaugur Þór Þórðarson. Beroende på datumet för alltingsvalet kan landsmötet komma att flyttas.

Här kan du läsa mer om regeringskrisen och ovan kan du se Bjarni Benediktssons presskonferens.