torsdag 5 oktober 2017

Centerpartiet och Folkets parti på väg in i alltinget

Både Centerpartiet och Folkets parti tar sig in i alltinget. Men varken Ljus framtid eller Renässans klarar femprocentsspärren. Störst på Island är Gröna vänstern med ett försprång till Självständighetspartiet på drygt 6 procentenheter. Det visar en opinionsmätning utförd av Fréttablaðið.

Med drygt tre veckor kvar till nyvalet kommer opinionsundersökningarna allt tätare. I dagsläget är det nio partier som ser ut att ha möjlighet att få mandat i alltinget, men i de flesta mätningarna är det bara sju av dem som klarar femprocentsspärren.

Både Renässans och Ljus framtid är illa ute. I Fréttablaðiðs senaste mätning ligger även Framstegspartiet och Folkets parti farligt nära spärren.

Största parti är Gröna vänstern med 28,6 procent, en ökning med 5,8 procentenheter jämfört med den mätning som gjordes för två veckor sedan. Därmed tar Gröna vänstern över positionen som störst i landet från Självständighetspartiet.

Självständighetspartiet har nu stöd av 22,3 procent av väljarna, en tillbakagång med 0,7 procentenheter.

God marginal ned till femprocentsspärren har också Piratpartiet med 11,4 procent, en minskning med 2 procentenheter, och Socialdemokraterna med 10,6 procent, en ökning med 5,5 procentenheter.

Centerpartiet får 8,9 procent. Den nybildade utbrytningen ur Framstegspartiet är alltså större än moderpartiet. Framstegspartiet får bara 5,5 procent, en nedgång med 4,9 procentenheter.

Klarar spärren gör också Folkets parti med 5,8 procent, en tillbakagång med 5,1 procentenheter.

Varken Renässans eller Ljus framtid lyckas försvara några platser i alltinget. Renässans backar 2,2 procentenheter till 3 procent medan Ljus framtid tappar 4,5 procentenheter till 2,6 procent.

I många fall handlar det om stora förändringar på bara två veckor. Centerpartiet lockar sannolikt väljare både från Folkets parti och Framstegspartiet. Den isländska vänstern ser ut att vinna väljare från regeringspartierna Renässans och Ljus framtid i regeringskrisens kölvatten.

Om detta hade varit ett valresultat hade Gröna vänstern fått tjugo mandat, Självständighetspartiet femton mandat, Piratpartiet åtta mandat, Socialdemokraterna sju mandat, Centerpartiet sex mandat, Folkets parti fyra mandat och Framstegspartiet tre mandat.

Den enda möjliga tvåpartikoalitionen med majoritet i alltinget är Gröna vänstern och Självständighetspartiet. Det är heller inte möjligt att bilda majoritet utan något av dessa två partier. Om Självständighetspartiet ska fortsätta regera men inte bjuda in Gröna vänstern måste partiet gå i koalition med minst tre andra partier.

Här kan du läsa mer om opinionsläget.