tisdag 17 oktober 2017

Centerpartiet polisanmäls för falska underskrifter

Sju förfalskade namnteckningar fanns på Centerpartiets rekommendationslistor i norra Reykjavík. Nu polisanmäls de falska underskrifterna. Centerpartiets kandidatur i valkretsen är dock inte hotad. Eftersom partiet samlat in fler underskrifter än vad som var nödvändigt fanns tillräckligt många korrekta namn för att listan skulle godkännas av valmyndigheten.

För att ställa upp i ett alltingsval är det nödvändigt att samla in ett visst antal namn i varje valkrets. De väljare som skriver under ger partiet sin rekommendation, men den är inte på något sätt kopplad till ett partimedlemskap eller liknande. Det går alltså att ge sin rekommendation till ett parti som inte får ens röst i valet.

Inte sällan har små partier svårt att samla ihop tillräckligt många underskrifter. Varje väljare får bara skriva under för ett parti. För de stora partierna är detta inget problem eftersom de har många medlemmar. Men för ett kontroversiellt parti, som främlingsfientliga Isländska folkfronten, är det inte sällsynt att personer som tillfrågas avstår eftersom de inte sympatiserar med partiet.

I samtliga fyra valkretsar fanns ett stort antal falska namn på Isländska folkfrontens rekommendationslistor. När detta uppdagades valde partiet att dra tillbaka samtliga listor. Isländska folkfronten ställer alltså inte upp i det kommande valet. Valmyndigheterna har nu gjort polisanmälningar om misstänkt urkundsförfalskning.

Även Centerpartiet har polisanmälts för misstänkt urkundsförfalskning. Det var i rekommendationslistan i norra Reykjavík som det fanns sju falska namn. Det framkommer i ett pressmeddelande.

Förfalskningarna stoppar dock inte Centerpartiets valdeltagande. I valkretsen hade partiet lämnat in tillräckligt många godkända underskrifter. Centerpartiet skriver på Facebook att det var sju namnteckningar som förfalskats.

Här kan du läsa mer om Isländska folkfrontens förfalskade underskrifter.