söndag 8 oktober 2017

Edward H. Huijbens vice ordförande för Gröna vänstern

Edward H. Huijbens valdes i går till vice ordförande för Gröna vänstern. I omröstningen vid partiets landsmöte fick han 148 röster mot 70 röster för motkandidaten Óli Halldórsson. Edward H. Huijbens är turismforskare vid Háskólinn á Akureyri. Han efterträder Björn Valur Gíslason som inte ställde upp för omval.

Redan i augusti meddelade Björn Valur Gíslason att han inte ville fortsätta som vice ordförande för Gröna vänstern. Beskedet var knappast överraskande. Han har visserligen representerat den landsbygdsfalang inom partiet som har sin främsta företrädare i tidigare ordföranden Steingrímur J. Sigfússon, men också varit omdebatterad.

Björn Valur Gíslasons konfrontativa debattstil har ifrågasatts. Och det har också hans arbete med oljeborrplattformar - något som internt har setts som svårförenligt med partiets gröna profil.

Edward H. Huijbens valdes vid helgens landsmöte till ny vice ordförande. I omröstningen besegrade han Óli Halldórsson, kommunpolitiker i Norðurþing som under våren också gått in som ersättare i alltinget, med 148 röster mot 70.

41-årige Edward H. Huijbens är doktor i kulturgeografi och arbetar med turismforskning vid Háskólinn á Akureyri. Sedan 2010 har han varit ersättare i kommunfullmäktige i Akureyri för Gröna vänstern.

Företrädaren Björn Valur Gíslason miste sin plats i alltinget 2013 och har sedan dess inte lyckats återta sin plats. Edward H. Huijbens hoppade under 2013 och 2014 in som ersättare i parlamentet vid några tillfällen.

Gröna vänsterns lista i den nordöstra valkretsen - där han är hemmahörande - klubbas i morgon. Edward H. Huijbens har goda möjligheter att ta någon av de översta platserna - något som i dagsläget förmodligen också skulle ge honom en plats i alltinget. Listan kommer med all sannolikhet att toppas av Steingrímur J. Sigfússon.

Här kan du läsa mer om Björn Valur Gíslasons beslut att lämna politiken.