måndag 9 oktober 2017

Ex-statsminister kandiderar för Renässans i nyvalet

Þorsteinn Pálsson kandiderar för Renässans i nyvalet den 28 oktober. För ett år sedan valde han att inte ställa upp - och den här gången finns Þorsteinn Pálsson längst ned på listan i södra Reykjavík. Det är första gången som den tidigare statsministern och partiledaren för Självständighetspartiet finns på en av Renässans valsedlar.

Inför alltingsvalet för ett år sedan valde Þorsteinn Pálsson att lämna Självständighetspartiet för Renässans. Han var en av många som bytte parti med EU-frågan som ett huvudskäl. Þorsteinn Pálsson hörde inom Självständighetspartiet den EU-vänliga falang som de senaste åren blivit allt mer marginaliserad.

I åtta år var Þorsteinn Pálsson ledare för Självständighetspartiet. Han representerade partiet i alltinget i sexton år. Under elva av dessa år hade han olika ministerposter - och under ett drygt år var han Islands statsminister.

I förra valet kandiderade inte Þorsteinn Pálsson. Men den här gången finns han på Renässans lista i södra Reykjavík. Han finns dock inte på valbar plats. Þorsteinn Pálsson tar den tjugoandra och sista platsen på valsedeln.

Listan i södra Reykjavík toppas av Hanna Katrín Friðriksson, i norra Reykjavík av Þorsteinn Víglundsson, i nordost av Benedikt Jóhannesson, i nordväst av Gylfi Ólafsson, i sydväst av Þorgerður Katrín Gunnarsdóttir och i syd av Jón Sólveig Elínardóttir.

På fjärde plats i norra Reykjavík finns Jarþrúður Ásmunds­dótt­ir. Hon var tidigare ordförande för Självständighetspartiets ungdomsförbund, men lämnade partiet inför förra valet i protest mot den manliga dominansen på partiets listor.

Här kan du läsa mer om kvinnoupproret inom Självständighetspartiet och här mer om Þorsteinn Pálsson.