onsdag 25 oktober 2017

Färdigröstat på Flatey - alla sex öbor deltog i nyvalet

Först 33 mil med bil från Patreksfjörður till Stykkishólmur. Sedan färjan över Breiðafjörður för ett snabbt strandhugg på Flatey. Därefter färjan till Brjánslækur för att köra sista sträckan tillbaka till Patreksfjörður. Så gick det till när de sex bofasta på Flatey röstade i alltingsvalet. Och deltagandet var hundraprocentigt, rapporterar Fréttablaðið.

Det är 248 502 islänningar som är röstberättigade i lördagens val till alltinget. På Flatey i Breiðafjörður bor sex av dem. De utgör också det totala antalet året runt-boende på ön.

Färjetrafiken till Stykkishólmur gör att öborna uträttar det mesta av sina ärenden på orten. Det är också från Stykkishólmur som leveranser av livsmedel, post och andra förnödenheter kommer.

Men Flatey tillhör inte kommunen Stykkishólmsbær. I stället tillhör Flatey liksom en mängd andra öar i fjorden Reykhólahreppur. Till tätorten Reykhólar - som i sin tur tillhör regionen Västfjordarna - finns ingen färjetrafik. Och färjan angör inte Reykhólar i Västfjordarna utan Brjánslækur, en liten hamn som ligger fjorton mil från orten.

Därför har öborna de senaste åren tagit upp kampen för ett kommunbyte. Det finns ett missnöje med Reykhólahreppur. Öborna anser inte att kommunen bryr sig om Flatey. Som ett svar på kritiken har Reykhólahreppur börjat ha personal på ön under högsommaren när över hundra personer lever på Flatey.

Att tillhöra Reykhólahreppur innebär alltså att även tillhöra Västfjordarna. Därför är det distriktspolismästaren i regionen som har hand om förtidsröstningen till alltingsvalet. Hade Flatey i stället ingått i Stykkishólmsbær hade förtidsröstningen hanterats av distriktspolismästaren i Vesturland som har sitt huvudkontor just i Stykkishólmur.

På Flatey genomfördes förtidsröstningen redan i torsdags. I stället för att öborna skulle behöva ta sig till en vallokal på fastlandet kom distriktspolismästaren till ön för ett blixtsnabbt röstande. Men vägen dit var allt annat än blixtsnabb.

Färjan Baldur, som seglar över Breiðafjörður, stannar under vintern bara på Flatey på väg från Stykkishólmur till Brjánslækur. Färjan går dessutom bara en gång om dagen. Därför kunde distriktspolismästarens anställda inte bara åka tur och retur från Brjánslækur.

I stället fick de köra från Patreksfjörður till Stykkishólmur - en sträcka på 33 mil. De åkte klockan 9 på morgonen och var framme lagom till färjan lade ut klockan 15. Efter 90 minuters segling gick de i land på Flatey.

I vanliga fall gör Baldur ett kort stopp på Flatey för att släppa av och på passagerare och för att hämta och lämna gods. Men den här gången stannade färjan lite längre. I Bryggjubúðin, en liten sommaröppen butik inrättad i ett gammalt fryshus, öppnades en vallokal.

Samtliga sex röstberättigade var på plats för att rösta. Medan röstningen pågick låg färjan och väntade. Så fort alla hade röstat fortsatte den mot Brjánslækur. En av de utsända från distriktspolismästaren var Bergrún Halldórsdóttir. Hon säger i Fréttablaðið att alla ställde upp för att öborna skulle kunna rösta hemma på Flatey:
"När vi kom in i Bryggjubúðin med valmaterial hade vallokalen ställts i ordning och invånarna röstade snabbt. ... Detta är naturligtvis ett stort avstånd för oss och därför var det fantastiskt att besättningen ombord Baldur väntade på att väljarna blev klara med att rösta så att vi kunde åka med båten direkt till Brjánslækur."
Turen till Flatey i torsdags var inte den enda långa resan för distriktspolismästaren i Patreksfjörður. I fredags fick invånarna i Þingeyri möjlighet att rösta på samma sätt och i måndags var det dags för Reykhólar. Dessutom inrättas tillfälliga vallokaler på flera äldreboenden, sjukhus och vårdcentraler.