söndag 8 oktober 2017

Gröna vänstern fortsatt största parti på Island

Gröna vänstern växer inte men utökar ändå avståndet till Självständighetspartiet. Både Ljus framtid och Renässans sjunker allt längre under femprocentsspärren till alltinget. Däremot tar sig såväl Centerpartiet som Folkets parti över spärren. Det visar en opinionsmätning utförd av Félagsvísindastofnun på uppdrag av Morgunblaðið.

Med tre veckor kvar till nyvalet ser Gröna vänstern ut att ha goda möjligheter att bli största parti - något som aldrig tidigare inträffat i ett val till det isländska parlamentet. Samtidigt är det sju partier som ser ut att klara femprocentsspärren. Första gången det hände var i valet förra hösten.

I Félagsvísindastofnuns senaste mätning får Gröna vänstern 28,2 procent, en nedgång med 0,6 procentenheter jämfört med förra veckans undersökning. Men avståndet till Självständighetspartiet ökar. Nu backar Självständighetspartiet 3,6 procentenheter till 20,7 procent.

Socialdemokraterna är tredje största parti med 10,8 procent, en ökning med 3,3 procentenheter.

Nybildade Centerpartiet tar sig nu över spärren och ökar med 4,9 procentenheter till 9,5 procent. Ytterligare ett parti, Folkets parti, får för första gången mandat i alltinget. Partiet får 9 procent, en uppgång med 2,5 procentenheter.

Piratpartiet förlorar 2,5 procentenheter till 9,1 procent. Framstegspartiet klarar precis spärren med 5,5 procent, en minskning med 1,5 procentenheter.

Varken Renässans eller Ljus framtid lyckas försvara sina platser i alltinget. I stället ökar avståndet upp till femprocentsspärren. Renässans får 3,1 procent, en tillbakagång med 1,7 procentenheter, och Ljus framtid får 2,7 procent, en nedgång med 1,6 procentenheter.

Om detta hade varit ett valresultat hade Gröna vänstern fått tjugo mandat, Självständighetspartiet fjorton mandat, Socialdemokraterna sju mandat, Centerpartiet, Piratpartiet och Folkets parti sex mandat var och Framstegspartiet fyra mandat.

Den enda tvåpartikoalitionen med egen majoritet i alltinget är Gröna vänstern och Självständighetspartiet. För att Självständighetspartiet ska kunna bilda majoritet utan Gröna vänstern krävs ett samarbete med minst tre andra partier.

Här kan du läsa mer om opinionsläget.